Tongin – Soulin kiinnostavin ruokatori

Tongin – Soulin kiinnostavin ruokatori

posted in: Korea | 42

Tongin ei esiinny ensimmäisenä Soulin matkaoppaissa. Soul tarjoaa valtavan määrän ihania ruokatoreja, mutta niiden joukosta mielenkiintoisin lienee Tongin. Tongin perustettiin vuonna 1941 ja se on edelleen hyvin suosittu paikallisten keskuudessa, mutta turistit eivät ole vielä valtavin joukoin sinne löytäneet. Mikä sitten tekee pienestä Tongin-torista mielenkiintoisen?

Tongin Tongin

Tongin-torilla voit maksaa toki paikallisella valuutalla, mutta torilla on käytössä myös omat poletit. 5000 wonilla (n. 4 euroa) saat kymmenen polettia, joita voit käyttää maksuvälineenä torin kojuissa. Polettien mukana saat lisäksi tarjottimen. Voit ostaa eri kojuista haluamiasi herkkuja, jotka voit kerätä kätevästi yhdelle tarjottimelle. Aivan huippuhyvä idea, joka pitäisi olla käytössä ehdottomasti muillakin katuruokaa myyvillä toreilla ympäri maailman. Katuruoka. <3

TonginTonginTongin

Aivan kaikki torin kojuista eivät ole mukana tässä polettikampanjassa, mutta mukana olevat kojut tunnistaa cafe-kyltistä (kuva yllä). Ruuat maksavat 1-3 polettia; suurin osa ostamistani oli kaksi polettia. Neljällä eurolla sai valita aika hyvän määrän herkkuja, juuri sellaisen tarjottimen kuin halusi.

Tongin

Herkkua jos jonkinlaista. Vaikka korealaiset rakastavatkin lihaa, myös vegelle löytyy erittäin hyviä ja monipuolisia vaihtoehtoja. Jos en ollut aivan varma, sisälsikö tuote lihaa, kysyin gogi issoyo? (onko tässä lihaa; sanotaan nousevalla intonaatiolla)  Opsoyo tarkoittaa ei ole. Ei ollut onneksi kaikki korean kieli vielä kadonnut sanavarastosta, vaikka Korean vaihdosta jo useampi vuosi onkin.

Tongin

Herkuttelijoille on tarjolla myös ruokailutilaa. Täältä löytyy myös mikro, jos herkut on kerenneet viilentyä. Ilmaiseksi saa myös vettä ja lisäksi voi ostaa riisiä ja keittoa. Ruokailuvälineet saa myös täältä. Tarjotin muuten hankitaan tuosta oviaukosta, joka näkyy yllä olevassa kuvassa.

Miten Tongin-marketin sitten löytää ja kuinka löytää oikean paikan ostaa tarjotin ja poletit? Se voi tuntua aluksi vähän hankalalta, kun kaikki on koreaksi, mutta tässä kuvaselostus avuksi. Näillä pitäisi löytää oikeaan paikkaan.

Tongin Tongin

Tongin sijaitsee melko lähellä tunnettua Gyeongbokgung-palatsia, joten vierailut on helppo yhdistää toisiinsa. Tongin löytyy palatsialueen länsipuolelta. Yllä on kuva sisäänkäynnistä ja alla vielä interaktiivinen Google Maps -kartta.

Kun on löytänyt oikealle torille, täytyy vielä löytää tuo tarjottimen ja polettien ostopaikka. Se löytyy noin puolesta välistä toria (tori on yksi pitkä katu), palatsilta tultaessa oikealta puolelta. Sisäänkäynti näyttää tältä.

Tongin Tongin

Tarjottimen voi ostaa toisesta kerroksesta. Lisää ruokailutilaa löytyy kolmosesta. Ja sitten ei muuta kuin shoppailemaan ja herkuttelemaan!

Tori on auki päivittäin klo 11 – 16 (kevät 2016).

Pidätkö katuruuasta?
Onko Tongin tai muut Soulin ruokatorit tuttuja?

P.S. Aloitin eilen Snapchatin. Minut löytää sieltä nimimerkillä lottawatia.

Seuraa matkaa myös Facebookissa ja Instagramissa.

42 Responses

  1. Streetfood on aivan parasta! :) Tykkään tällaisista paikoista ja sitten taas versus ihanista fine dinningistä. Kaikkiruokaisia siis ollaan. Kiva että olit jakanut palan korean kieltäkin tähän, helpottaa kasvissyöjän matkaa! (Ja koko postaus ruokkii niin paljon matkakuumetta taas, senkin matkailualan ammattilainen! Mä haluan tännekin.)

  2. Tykkään tosi paljon tällaisista ruokatoreista ja siitä, että siellä varmasti näkee sitä autenttista paikallista ruokaa. Tuolla vois kyllä mennä sormi suuhun kun ei ole kieli hallussa :) Mutta kyllähän sitä aina jonkunsortin viittomakielelläkin pärjää. Hyvän näköinen tarjottimellinen sinulla.

  3. Tykkään ruokatoreista, kun niillä pääsee kunnolla kiertelemään ja vaikka olisi nälkäinen, voi ostaa jotain pientä ja jatkaa kiertelyä. Pysyy verensokerit tasapainossa. Samoin voi tutustua ruokiin, joita paikalliset syö ja usein saa vatsan täyteen kohtuuhinnalla. Erittäin hyvä idea tuo poletti/tarjotinsysteemi, jota voisi kokeilla kotisuomessakin. Ilman tällaista ohjetta olisin itse ainakin kielitaidottomana turistina ihan pihalla, miten tuo homma pelaa :D

  4. Uuh, tulipa nälkä! Ruokatorit on kyllä ihan parhautta. Ja vielä, jos neljällä eurolla saisi tarjottimen täyteen herkkuja. Kelpaisi minulle kyllä ihan ehdottomasti! Ja kelpaisi kyllä Koreankin matka. Siellä en ole vielä käynytkään.

  5. ihan legendaarinen keksintö – miksi tuota ei ole tajuttu muualla? Kiitos vinkistä – vaikuttaa ehdottomasti paikalta, jonne tahtoisin! Hienoa oppia juuri tällaisista opaskirjojen ulkopuolelle jäävistä paikallisten helmistä <3

  6. Onpa mielenkiintoinen tuo poletti-idea. Kiva kun saa valita ihan mitä haluaa! Muutenkin Soul kiinnostaa kaupunkina ja on matkustuslistallani

  7. Emma / Mutkia Matkassa

    Voi miksimiksimiksi en ole ollut tästä ihanasta ruokatorista tietoinen?? Asuin aikoinaan oman vaihtoni aikana tosin idässä Hoegilla ja vähemmän tuli vissiin tuolla puolella Seoulia liikuttua. Mutta täytyypä alkaa keräämään vinkkilistaa seuraavaa Korean matkaa varten, tämä menee ehdottomasti sille!

  8. En ihmettele, että turistit eivät ole tuonne löytäneet kun miten noita koukeroita osaamaton löytäisi ilman tällaisia ohjeita! :)
    Tuollaista polettisysteemiä en ole aikaisemmin nähnyt, mutta joskus food courteissa on käytössä kortti, mihin ladataan rahaa ja ruoat maksetaan sillä. Varmasti kätevä sellaisille, jotka syövät siellä usein, mutta kertakävijälle hankala (tai siis kalliimpi) jos ei saa käytettyä kaikkia poletteja/rahoja. Siis kysehän on yleensä ihan pikkurahoista, mutta ärsyttää minua silti :D

  9. Onpa ihanan näköinen tori, ja muistuttaa melkoisesti meikäläisiä kauppahalleja! Nyt tuli kyllä nälkä. Kätsy tosiaan tuo polettisysteemi, niin ei tarvitse säätää rahojen kanssa kun olisi jo kiire syömään. :D Ja useinhan siinä käy niin että tulee valkanneeksi sitten vain yhden kojun, josta ruoat ostaa.

  10. Eipä ole tuttua mutta tuollaista olisi kiva testata. Tietysti pohdin, että kuinka tuoreita ruat ovat. Kiitos hyvistä ohjeista. Noilla kyllä pitäisi päästä jo alkuun.

    • Se on tietysti aina hyvä pitää mielessä, ettei mene mitä tahansa mutustamaan. Aika paljon on säilöttyjä kasviksia yms., joten säilyvyys on hyvä. Ei ole niinkään tuoretta kalaa jne. pilaantuvia juttuja. :-)

  11. Huippuhyvä postaus taas jälleen kerran! Kartat kruunaavat tämän, niin tietää mihin syöksyisi ensimmäinen Soulissa :-) Upea idea tuo polettihomma, saisi tosiaan tulla käyttöön muuallakin. Herkullisen näköistä kaiken kaikkiaan!

  12. Tuo polettisysteemi oli erilainen kuin Gwangjangin ruokamarkkinoilla, mutta muuten päällisin puolin tarjonta näytti samantapaiselta. Mutta emme tosiaan käyneet kuin tuolla Gwangjangissa, joten en nyt varsinaisesti pysty vertailemaan :-)

    • Juu, aikalailla samaa tarjontaa löytyy toreilta ympäri Soulin. Poletit+tarjottimet tekevät tästä paikasta uniikin ja kiinnostavan. :-)

  13. Toistelen muiden perässä, että näppärä poletti ja kun voi hakea syötävää eri paikoista. Dohassa käytiin street food -festareilla, ja siellä jäi harmittamaan kun ei viitsinyt hakea kovin monesta paikasta annoksia, oli pitkät jonot ja annokset eivät olleet erityisen edullisia.

  14. Mä oon aina miettinyt että noissa maissa ei varmaan kauheen pitkälle allerginen pärjää jos ei hallitse paikallista kieltä :D Muuten söisin ja maistelisin kojuista mitä vaan. Hyviä vinkkejä tuonnepäin matkaaville :)

  15. Aika kätevä systeemi! Ja nuo ruokakojut näyttävät herkullisilta! Ehkäpä uskaltautuisin maistamaan, vaikka katuruuasta (ainakaan Koreassa) ei kokemusta juuri olekaan.

  16. Mä en koskaan ole kokeillut katuruokaa, jotenkin tuntuu ettei se ehkä olis mun juttu sillä haluan aina tietää varmuudella mitä syön :D Mutta kivan näköinen paikka tuo ruokatori, voisihan sinne mennä käymään ja katsomaan löytyykö jotain “turvallisen” näköistä syötävää :P

    • Mä olen saanut kerran Taiwanin ruokatorilta ruokamyrkytyksen, joten sen jälkeen olen miettinyt vähän tarkemmin, että ne raa’at merenelävät ainakin kesähelteellä kannattaa ruokakojuista jättää väliin…

  17. Korea on noussut mielen päälle enenevissä määrin Kiinan jälkeen. Shanghaissa Etelä-Korea tuli tavalla tai toisella aika paljon vastaan. Ravintoloina, vaihtareina jne. Luulen, että lähivuosina täytyy suunnata Souliin ihmettelemään mm. tällaisia ruokapaikkoja. Harmi, ettei sinne kovin usein ole mitään hyviä lentotarjouksia.

    • Kyllä sinnekin Finnairilta näkyy ihan hyviä tarjouksia aina toisinaan. En toisaalta kauheesti ole tutkinut… Tai sitten nappaa jonkun Fukuokan tarjouksen ja hurauttaa lautalla/halpislentoyhtiöllä Korean puolelle. :-)

  18. Herkkusuulle ihan killeripostaus! :)

    Vaan, kerros, miten pärjää näissä ruoissa keliaakikko? Käytetäänkö tuolla paljon vehnäjauhoja, tai jauhoja lainkaan? Jotkut näistä ruoista näyttää siltä että ainakin taikinakuori olisi päällä.

    • Aika hyvin pärjää koreassa keliaakikko, mutta sitten on myös noita pannukakkuja yms. joissa käytetään jauhoja. Suurelta osin pystyy kyllä korealaista ruokaa syödä. :-)

  19. Hauska tuo poletti-idea ;) Mulla oli korealainen rouva samalla kielikurssilla ja hän toi aina upeita herkkuja meidän nyyttäreille, kaikki olivat kasvispainotteisia ja hyviä!

  20. Aasialaiset ruokatorit on mielenkiintoisia paikkoja, sekä hyvässä että pahassa :) Joskus olisi kiva saada Aasiaan oppaaksi joku, joka tietäisi, mikä ruoka on hyvää ja mikä ei. Itsellä menee aina valinnat ihan mönkään ja omalla lautasella on jotain ihan muuta kuin siinä oli ajatellut olevan. Ja naapuripöydissä kaikilla on vaikka kuinka herkullisen näköiset annokset :D

  21. Rakastan katuruokaa ja rakastan korealaista ruokaa! Vaikka en siis Koreassa olekaan vielä käynyt. Meidänhän piti nyt kesän Fukuokan-matkalla viettää viikko myös Etelä-Korean puolella, mutta matkan peruuntumisen takia Korean-reissu siirtyy jonnekin hamaan tulevaisuuteen. Tosi hyvä tällainen konkreettinen käyttöopas, koska nämä on just niitä paikkoja Aasiassa, joihin ei todellakaan löydä vahingossa, eikä välttämättä edes vaikka yrittäisi, kun opasteita ei ymmärrä. Kun joskus menen Souliin, aion käydä täällä :).

  22. Mä jäisin heti jumiin tuohon, että mistä sen tarjottimen saa? Seuraavaksi jumittaisin ja ihmettelisin poletteja. Viimeksi Bangkokissa jäi yhdessä food courtissa ruuat saamatta, kun en vain yksinkertaisesti löytänyt paikkaa, mistä olisi niitä ruokalippusia voinut ostaa. Onneksi paikalliset usein auttavat mielellään tolloja ulkomaalaisia : D

Leave a Reply