Olutta historianluokassa – kymmenen Turun parasta

Olutta historianluokassa – kymmenen Turun parasta

posted in: Suomi | 14

Yhteistyössä Visit Turku

Hävettää sanoa, että en ollut koskaan käynyt Turun linnassa. Turussa sentään olin käynyt, mutta hyvinkin pikaisesti. Lapsena muistan, että olemme siellä perheeni kanssa käyneet. Tuolta reissulta en kuitenkaan muista kuin sen, että Turussa oli joku hampparipaikka, jota Jyväskylässä ei vielä siihen aikaan ollut. Toisen kerran kävin Turussa valtio-opin pääsykokeissa heti lukion jälkeen. Turkuun en lopulta opiskelemaan kuitenkaan päätynyt (ja alaksikin valikoitui jokin ihan muu kuin politiikka).

Nyt saimme nautiskella Turun alkukesästä kahden päivän ajan. Lopputulos oli kuitenkin se, että kaupunki olisi vielä kolmannen päivän vaatinut. Niin paljon nähtävää, koettavaa – ja erityisesti syötävää – olisi vielä ollut.

Mikä Turussa sitten oli parasta? Yhtä on vaikea valita, joten tässä kymmenen parasta Turussa.

Turun paras kuvausmiljöö

Turun paras kuvausmiljöö

Turun Luostarinmäellä sijaitsee kaupungin ainoa yhtenäinen puutaloalue, joka säilyi vuonna 1872 Turkua koetelleesta tulipalosta. Alue sijaitsi kaupungin laidalla ja maan halvan hinnan vuoksi tällä alueella asui aikoinaan omavaraisesti elävää vähävaraista kansaa maalaismaisessa miljöössä. Turun palon jälkeen alue määrättiin ensin uusien paloturvallisuusmääräysten vuoksi purettavaksi, mutta onneksi se kuitenkin päätettiin historiallisen arvonsa vuoksi lopulta säilyttää.

Luostarinmäen käsityöläismuseo on 14 pihapiirin käsittävä ulkoilmamuseokokonaisuus, joka avattiin yleisölle jo kesällä 1940. Tänä päivänä alue tarjoaa aivan valtavasti tutkittavaa kaikenikäisille. Valokuvaamisesta kiinnostuneille alue tarjoaa aivan upeita kapeita kujia ja maalaismaista, mennyttä aikaa henkivää miljöötä. Jokaisen valokuvaamisesta kiinnostuneen, bloggaajan ja instagrammaajan kannattaa käydä kuvauttamassa itsensä täällä. On meinaan kuvauksellista.

Turun paras koulu

Turun paras koulu

Miten tälle listalle koulu päätyi? Tämä ei olekaan mikä tahansa koulu, vaan alunperin vuonna 1889 rakennettuun vanhaan koulurakennukseen perustettu turkulainen panimoravintola. Panimoravintola Koulu on aivan mieletön. Ovesta sisälle astuessa tuntui, kuin olisin kävellyt sisään omaan lukiorakennukseeni Jyväskylässä. Viikonloppuisin eri luokkahuoneet ovat auki ja oluen voi nauttia vaikka historianluokassa. Kesäisenä päivänä valtavalle takapihan terassille mahtuu isompikin kööri. Peruslapparia täällä ei tarvitse juoda, sillä oman panimon herkut ovat maistuvia. Erityisesti suosittelen kokeilemaan tummaa Maisteri-olutta – suoraan omast panimost.

Turun paras kahvi

Turun paras kahvi

Café Art Aurajoen varrella tarjoaa nimensä mukaisesti kahvia ja taidetta. Kauniina kesäpäivänä joen rannalla sijaitsevan kahvilan terassi täyttyy nopeasti, mutta sisällä on valtavasti asiakaspaikkoja ja ikkunanäkymäkin on molempiin suuntiin kaunis. Kahvi tulee Turun Kahvipaahtimosta ja erikoiskahvit koristellaan kauniisti. Vuoden Barista -titteli on ojennettu Café Artiin jo seitsemän kertaa. Kauniita ja herkullisia eivät kuitenkaan ole vain kahvit, vaan myös kakut. Allekirjoittanut maistoi Irish Cream -juustokakun, joka oli suussasulavaa.

Turun paras apteekki

Turun paras apteekki

Täältä apteekista en ehkä lähtisi hakemaan apua päänsärkyyn, mutta ennaltaehkäisevästi se voi toimiakin. Apteekkimuseo ja Qwanselin talo esittelee 1700-luvun porvariselämää ja 1800-luvun apteekkarin tiloja. Valtava puutalo pitää sisällään paljon tutkittavaa ja sisäpihalta löytyy myös idyllinen kahvila. Aivan mielettömän mielenkiintoinen museo, jossa historia on käsinkosketeltavaa.

Mutta uskokaa tai älkää, Turusta löytyy toinenkin apteekki, joka ei sekään modernin lääketieteen tuotteita tarjoa. Vares-elokuvista tuttu Uusi Apteekki on vuoden 2015 olutravintola, jossa valikoima ei lopu kesken. Nimensä mukaisesti Uusi Apteekki toimii alunperin vuonna 1907 avatun Uuden Apteekin tiloissa. Uusi Apteekki on kuitenkin vielä allekirjoittaneelta testaamatta. Paras apteekki -titteli saattaa siis ensi kerralla saada haastajan.

Turun parhaat lihakset

Turun parhaat lihakset

Kun lihaksista ja turkulaisesta mieskomeudesta puhutaan, ei voi olla mainitsematta Touko Laaksosen eli Tom of Finlandin tuotoksia. Kuvassa näitä lihaksia kantaa yllään Kohteena maailma -blogin Rami ja kuvauspaikkana on Logomo. Turun Logomossa on meneillään pieni Tom of Finland näyttely, jossa on myös paljon oheistavaraa myynnissä. Tom of Finlandin faneille ihan must kohde Turun keskustan läheisyydessä on myös Toukolaakso, eli Touko Laaksosen lapsuudenkoti Ristimäellä. Nuori pariskunta on remontoinut tämän upealla paikalla sijaitsevan rakennuksen aivan mielettömän kauniiksi. Tulevaisuudessa heillä on haaveena perustaa talon alakertaan Tom of Finland -teemainen kahvila.

Turun – ja Suomen – paras pitsa

Turun - ja Suomen - paras pitsa

Turkulaisen Sergio’sin pitsa valittiin viime vuonna Suomen parhaaksi pitsaksi. Myös tästä maistuvasta ravintolasta on näköala Aurajoelle ja rakennus itsessään on todella suloinen puurakennus. Pitsat ovat maistuvia ja listalta löytyy myös muita italialaisia herkkuja. Kesän ajan Sergio’sin pitsoja pääsee herkuttelemaan myös Ruissalon vierasvenesatamassa.

Turun paras vessa

Turun paras vessa

Vai että paras vessa? Voi kyllä, sellaisen bongasin Svarte Rudolf -laivaravintolasta. Onneksi hätä yllätti juuri oikeaan aikaan. Vessakopin suloisesta pyöreästä ikkunasta avautuu kaunis näkymä Aurajoen yli. Svarte Rudolf toimii loistavasti lounaspaikkana, pikkunälkään tai janoon. Me nautiskelimme sen terassilla aurajuusto-kana- ja vuohenjuustoleipäset. Sateen yllättäessä asiakaspaikkoja löytyy myös sisältä laivasta.

Mainittakoon, että Turussa on vuoteen 2014 saakka toiminut myös ravintola nimeltä Puutorin Vessa. Tämä mielenkiintoinen, aina vuoteen 1986 saakka yleisenä käymälänä toiminut pyöreä rakennus pitää nykyään sisällään englantilaisen WaterLoo-pubin.

Turun paras sänky

Turun paras sänky

Jos sänky on suuri ja pehmeä, siihen voi valita haluamansa tyynyt ja peiton ja sieltä näkee Aurajoelle, voidaan jo puhua Turun parhaasta sängystä. Tämän kaiken tarjoaa Radisson Blu Marina Palace, jonka ikkunanäköalakin on kiistatta kaupungin hotellitarjonnan paras. Tilavista superior-huoneista näkee todellakin Aurajoelle ja meidän ikkunastamme näkyi myös tuulimylly. Enpä tiennyt, että Turussa on sellainenkin! Ohi lipuvia veneitä oli hauska bongailla ennen nukkumaanmenoa ja heti aamulla herättyään.

Turun paras terassi

Turun paras terassi

Tässä nyt on kuva ruuasta, eikä siitä terassista. Olin selkeästi nälkäinen, kun päätin kuvata ruuan maiseman sijaan. Maisema kuitenkin näkyy meidän Turku-videolla, joten kannattaa kurkata sieltä. Turun ravintolatarjonnan uusi tulokas Ravintola Nooa tarjoaa kohtuuhintaista ja maukasta lounasta melkoisen mainioissa puitteissa. Myös Nooa sijaitsee Aurajoen varrella ja sen yläkerran terassin sohvaryhmät Aurajokinäkymällä kutsuvat luokseen. Täällä viettäisin mielelläni kesäiltaa kavereiden kanssa. Toimii siis mainiosti niin lounaspaikkana kuin illan terassimeiningeissä.

Turun paras nähtävyys

Turun paras nähtävyys

Voi että, miten upea se Turun linna onkaan! Nyt on viimein korjattu se vääryys ja käyty tutkimassa linnan käytäviä ja huoneita. Linnahan on valtava! Siellä olisi saanut vaikka päivän kulumaan. Turun linnassa on kesäaikaan ihan mieletöntä ohjelmatarjontaa, kuten turnajaisia ja markkinoita. Menkää ja nähkää, Turun linna on jokaisen koettava!

Näistä kymmenestä suurimman osan – ja niin paljon enemmänkin – pääsee kokemaan mainioilla Food Walk ja Museum Walk -korteilla. Katso videolta lisää Turun maisemia, infoa korteista ja vinkkejä Turkuun.

 

Jos haluat vielä kymmenen lisävinkkiä Turkuun, kurkkaa myös Kohteena Maailma -blogin TOP 10 tekemistä Turussa  -juttu!

Mikä sinusta on parasta Turussa?

Seuraa matkaa Instagramissa, Facebookissa ja YouTubessa.

14 Responses

 1. On se vaan komean näköiset tuo lihaksia ja luoteja -kuva päästä varpaisiin! Erinomainen postaus, mutta yhdestä asiasta on pakko olla eri mieltä: nimittäin Turun paras apteekki sijaitsee toisella puolen Aurajokea ja on sekä minun että Jussi Varaksen kantapaikka eli Uusi apteekki ;-)

  • Aivan! Harmillisesti ei aika (eikä vatsa) tällä kertaa riittänyt Uuteen Apteekkiin. Siellä käydään kuitenkin ehdottomasti ensi kerralla ja voi olla, että tämän kertainen paras apteekki -titteli saa haastajan. ;-) Turussa kyllä tekemistä riittää!

 2. Tässäpä tulikin monta uutta syytä siihen, että Turussa pitäisi päästä käymään ensi kesänä. Edellisestä vierailusta onkin vierähtänyt yli 10 vuotta, Turkuhan on kuin ulkomaille menis. Ja tavallaanhan menenkin, ulkosuomalaisen kesäloma kun kerta toisensa jälkeen Suomeen. Jospa viimein onnistuisi tekemään siitä ihan oikean loman ja mökin ja sukulaisten lisäksi kiertelisi muuallakin.

  • Upee kaupunki kyllä! Jäänyt aivan liian vähälle huomiolle omalla kohdallani. Sinne jäi vielä vaikka kuinka paljon nähtävää ja koettavaa!

 3. Hahhaaa :D Turun parhaat lihakset :D

  Tällaista kun lukee, tulee sellainen tunne, että enhän minä tunne Turkua lainkaan, ja totta se kyllä on, en tunnekaan. Jotenkin on vaan sellainen fiilis, että pitäisi tuntea. Tänä kesänä siihen tulee pieni muutos, kun ollaan Turussa lomalla ainakin yhden yön verran. Varmaan ensimmäistä kertaa ikinä tulen olemaan Turussa LOMALLA :)

 4. Voi että kun mä niin haluaisin käydä pitkästä aikaa Luostarinmäellä ja Turun Linnassa, mutta nytkin kun vähän pohdittiin että mentäiskö Turkuun juhannuksen aikaan, niin molemmat on taas kiinni :( Oliko teillä käytössä toi Turku Food Walk -kortti? Se on tosi kiva konsepti, jonka soisi tulevan meille Tampereellekin (mun Food Walk -kortti-juttu löytyy muuten täältä: http://www.rantapallo.fi/mutkiamatkassa/2016/11/15/turku-food-walk/)

 5. Näistä allekirjoitan, entisenä turkulaisena, joka kyllä aina silloin tällöin nykyisinkin poikkeaa Turussa, Cafe Artin ja Turun Linnan. Apteekki on kivalla paikalla jokirannalla, mutta pisteet enemmänkin rantamiljöölle kuin yksittäiselle kohteelle. Pizzerioista Dennis on sittenkin suosikkimme. Hotelleista mieluummin Hamburger Börs tai Scandic Julia kuin Marina sen jälkeen kun menettivät ylimmän kerroksen uima-altaansa. Karikon lenkki Urheilupuistossa on kiva. Samoin Piispankatu.

 6. Oon käynyt vain muutaman kerran Turussa, enkä oo nähnyt todellakaan tarpeeksi! Turun linnassa onneksi käytiin silloin, se oli aivan upea! Olin kerran niillä keskiaikaisilla markkinoilla, aivan mielettömän makee tapahtuma! Siellä olis kiva käydä uudestaankin.

 7. Ihmettelinkin, että mitäs Rami tekee Lanttimatkojen videolla.
  No, tuossa oli melkoinen kattaus Turkua. Itse lisäisin ainakin Tuomiokirkkoon tutustumisen ja haahkojen katselun Aurajoella. Tykkään myös viettää aikaa Kirjakahvilassa Brinkkalan talossa.
  Turkua menee kapea siivu Kuhankuonoon ja siellä pääsee siis Kurjenrahkan Ankallispuistoon. Sen lisäksi kannattaa ehkä käydä tutustumassa merelliseen Turkuun, jos sää sallii.
  Touko Laaksoseen liittyvät kohteet eivät olleet minulle tuttuja, muistelin, että hän oli Kaarinasta eikä Turusta.

Leave a Reply