TV-tähdeksi Nagasakissa!

TV-tähdeksi Nagasakissa!

Olin opiskelijavaihdossa Japanin Fukuokassa Seinan Gakuin -yliopistossa kevätlukukauden 2012 Jyväskylän ammattikorkeakoulun kautta. Kirjoitin tuolloin blogia, johon julkaisin päiväkirjamerkintöjä opiskelijaelämästä Fukuokassa. Jutut eivät ole olleet enää vuosiin saatavilla, mutta nyt julkaisen ne uudelleen kronologisessa järjestyksessä syksyn 2020 aikana. Tervetuloa mukaan virtuaalimatkalle kurkkimaan, miltä yliopistovaihtarin elämä Japanissa näyttää.

Juttu on alunperin julkaistu maaliskuussa 2012. Jutut julkaistaan sellaisenaan, kuten ne on alunperinkin kirjoitettu. Juttusarjan ensimmäisen artikkelin löydät täältä.

Terveppä terve pitkästä aikaa! Kuvia on kertynyt kameraan ihan hirmuinen kasa, mutta aloitetaanpa raportointi nyt viimeisimmästä, koska tämä olisi vähän niin kuin mun kotitehtävä. Ai kuinka niin? Olin viime maanantaista tiistaihin Nagasakissa osallistumassa matkailututkimuksen tekoon kylttien lueskelun sekä bussilla ja ratikalla ajelun merkeissä. Kiireistä oli, mutta oli mukavaakin! Lupasin kirjoittaa blogiin Nagasakista lauantaihin mennessä, joten tässäpä tulee!

Mainitsinkin tästä duunimahdollisuudesta aiemmin täällä blogissa, mutta en lähtenyt tuolloin mukaan, koska työt meni pahasti koulupäivien päälle. Nyt joku oli kuitenkin perunut, ja mulle tarjoitui toinen tilaisuus, joten päätin olla pahis ja skipata kaksi päivää koulua. Oli sen arvoista! Mitä me sitten oikeastaan tehtiin? Tää reissu oli osa Kyushun saaren turismiprojektia, jossa käydään läpi turistikohteita (Kagoshima, Beppu, Nagasaki) ja arvioidaan niiden toimivuutta ulkomaalaisen näkökulmasta. Muut osallistujat olivat käyneet Nagasakissa kuukautta aikaisemmin toteamassa, että englannin, kiinan ja korean kieliset kyltit ja kuulutukset olivat todella puutteelliset. Heidän ehdotustensa perusteella kohteita oli nyt parannettu, ja arvioimme niiden toimivuutta nyt uudelleen. Kaupunki oli saanut uskomattoman paljon aikaan kuukaudessa. Jotkut opasteet olivat vielä heikohkoja, mutta monet olivat parantuneet huimasti.

Yllä esimerkki yhdestä mun suosikkiparannuksista. Kuukausi sitten tätä kylttiä ei ollut. Kyltissä lukee englanniksi, koreaksi ja kiinaksi kuinka kauan taksilla kestää tiettyihin kohteisiin ja kuinka paljon se maksaa. Tämän lisäksi me kokeiltiin ajella taksilla käyttäen vain englantia ja katsottiin, kuinka kuski osasi käyttää uutta osoita ja näytä -pamflettia, jonka kanssa keskustelu onnistuu, vaikka kuski ei englantia ymmärtäisikään. Toimi melkoisen hyvin muilta osin, paitsi että kun kysyttiin kauanko kestää, näytti kuski osoittamalla kymmenen tuntia. Tajusi hän onneksi virheensä sitten. Noi kyseiset läpyskät otettiin käyttöön kaikissa Nagasakin takseissa!

Yllä sitten kuva huonosta kyltistä. Tässä oli ongelmana aikaisemmin, että ohjeet ropewaylle eivät olleet tarpeeksi selkeät. No eivät ne kyllä nytkään ole, sillä kartta oli aseteltu päin honkia. Kyltistä saa kuvan, että pitäisi lähtee oikealle kävelemään, mutta todellisuudessa piti lähteä vasemmalle. Olisin eksynyt, jos en olisi kysynyt apua. Melkoisen epäselvä on kyllä muutenkin tuo kartta. Palautetta annettiin, joten eiköhän se ole jo sieltä poistettu ja toivottavasti parempi kartta on pian tilalla.

Tässä myös vähän epäselvähkö kyltti. Ennen tuossa ei lukenut mitään enkuksi, kiinaksi ja koreaksi, mutta nyt sentään jotain. Epäselväksi kuitenkin japania taitamattomalle saattaa jäädä, mitä kummaa tarkoittaa 9時~17時 pysäköintikieltomerkin sisällä. Tosta voi saada sellaisen kuvan, että sinne ei saa mennä kello 9 ja 17 välillä. Todellisuudessa kyltissä lukee, että autolla ei saa ajaa tuosta tuona aikana.

Yllä myös ihan kiva pikkumuutos. Opastekylttiin on lisätty portaiden kuva. Tuo nuoli oli ennen yksinään hieman epäselvä, mutta nyt kun portaiden kuva lisättiin, tajuaa siitä paremmin, että pitää mennä tosiaan sinne portaikkoon päästäkseen raitiovaunupysäkille. Piktogrammeja oli lisätty pariin muuhunkin paikkaan. Ne on kyllä hyviä, kun ovat niin universaaleja. Tajuaa heti mitä pitää tehdä, vaikka ei tekstiä lukisikaan.

Maanantaina meitä seuraili hetken aikaa NHK:n, paikallisen YLE:n, kuvaustiimi. Päättivät minuakin haastatella, ja olinkin kuulemma päässyt TV-uutisiin saakka. Aikamoinen julkimo! Harmi kun en itse sitä pätkää nähnyt, mutta moni muu on tullut sanomaan, että kyllä minä siellä telkkarissa olin ollut. Lehdessäkin oli juttu meistä. Jee!

Työpäivä kesti iltaseitsemään saakka, jolloin päästiin majoittumaan kivaan hotelliin aivan rautatieaseman kupeeseen. Kauaa emme hotellissa ehtineet huilata, kun lähdimme kahden japanilaisen, sekä meidän englantiryhmän kanssa syömään Chinatowniin. Nagasakissa on Japanin kolmanneksi suurin Chinatown. Melko pieni se kyllä oli (verrattuna aikaisemmin kokemaani New Yorkin Chinatowniin), mutta oikein kiva!

Nagasaki on erityisen tunnettu yllä näkyvästä champon-nuudelisopasta. Ihan älyttömän hyvä oli tämä! Onneksi nämä ryhmämme japanilaiset paikallisoppaat kutsuivat mut heidän kanssaan syömään. Heistä tuli ihan mun kamuja. Ihan parhaita tyyppejä! Mukana oli siis myös meidän englantiryhmä, eli kaksi muuta itseni lisäksi. Korealaisten ja kiinalaisten tiimit oli paljon isompia, mutta meitä tosiaan vain kolme. Toinen näistä japanilaisista naisista oli meidän tiimin vetäjä ja toinen sitten tämän kaveri. Molemmat työskentelivät matkailualalla, ja vaihdettiinkin toki käyntikortteja tulevaisuuden varalta. Verkostoitumista, jes!

Seuraavana päivänä katseltiin vielä muutamat kohteet ja sitten matkattiin rauhanpuistoon tekemään kyselytutkimusta. Kyseltiin paikalle eksyneiltä ulkomaalaisilta heidän mielipiteitään englannin/kiinan/korean kielisten kylttien ja opasteiden riittävyydestä. Hyviä vastauksia tuli. Meidän englantiryhmä sai useita haastatteluja tehtyä, mutta kiinalaisryhmä ei saanut ainuttakaan. Eipä ollut kiinalaisturistien suosiossa rauhanpuisto. Heidän on kyllä myös vähän hankala nähdä välillä, että kuka on kiinalainen ja kuka japanilainen, kun me taas pystytään melko nopeasti nähdä, jos henkilö on länsimaalainen.

Reissu oli erittäin mielenkiintoinen, ja olisi ollut varmasti antoisaa osallistua kaikille näille tutkimusmatkoille. Ei sitä oikein kuitenkaan kehtaa koulua niin montaa kertaa skipata. Onneksi tämä tilaisuus kuitenkin tarjoutui!

 

Seuraa myös YouTubessaInstagramissa ja TikTokissa

2 Responses

  1. Upeita kuvia taas!
    Hyvä että sinne on saatu tehtyä hieman parannuksia ^^

  2. todella kivan näköstä kaupunkia :)
    aattelin jos itte tästä pyrähtäs halpa lennolla fukuokaan ja kävis saaren ympäri siinä vaikka viikon pikku reisulla :) “jos sattun jostain keksiin pienen lisä rahabudjetin” :D

Leave a Reply