Uusi-Seelanti: Golden Bay ja kullankimalteinen auringonlasku

Uusi-Seelanti: Golden Bay ja kullankimalteinen auringonlasku

posted in: matkablogi | 44

Kultainen lahti. Alkuperäisessä suunnitelmassa ei ollut käydä eteläsaaren aivan pohjoisimmassa kärjessä ollenkaan, mutta Aucklandissa tapaamamme Marita sanoi, että se on yksi hänen lempparipaikkojaan koko maassa. Tiedossa olisi kauniita biitsejä ja vehreää luontoa. Kuinka campervanimme selvisi mutkittelevista vuoristoteistä?

golden bay

Päivä alkoi tutustumalla kauniiseen Kaiteriteri-biitsiin. Tortillalounaan jälkeen lähdimme seikkailemaan biitsin jakavan niemen toiselle puolelle etsien salaista poukamaa, joka oli merkitty CamperMate-sovellukseen. Löytyihän se ja ei siellä oikein ketään ollut verrattuna tuohon julkiseen biitsiin. Vieläkin jaksan tuota sovellusta hehkuttaa, mutta kyllä vaan tämän avulla löytyi upeita mestoja. Salaisesta biitsistä nyt ei ole kuvia, kun en sinne kameraa raahannut, mutta käy katsomassa, jos tuolla päin pyörit.

Seuraavana stoppina oli Abel Tasman -kansallispuisto. Puistossa voi tehdä useamman päivän haikkeja, mutta yöpymisluvat täytyy hankkia ennakkoon. Meille tämä pysähdys tuli vähän extemporena, joten tyydyimme vain käppäilemään hetken aikaa patikkapolkua pitkin. Jälleen kerran päädyimme biitsille. Sitä täällä päin riitti.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Päivä oli aivan järkyttävän kuuma, mutta harvoinpa sitä viitsii auringonpaisteesta valittaa. Abel Tasmanin portilla myydään muuten erinomaista tuoreista hedelmistä ja marjoista tehtyä jäätelöä. Virkistää kummasti kuumana päivänä.

Lintu- ja eläinbongarin kannattaa ottaa kiikarit matkaan, sillä täällä saattaa nähdä mm. albatrosseja ja pingviinejä. Laskuveden aikaan biitsillä näkyi myös valtavasti pieniä rapuja ja muita pieniä vedeneläviä.

Yöpaikkaa lähdimme metsästämään vuoren takaa Golde Bayn rannalta. Kovin montaa ilmaista ja vapaata nurkkaa rannalta ei löytynyt, mutta lopulta saatiin auto kuitenkin parkkiin meren rannalle ja vieläpä julkisten vessojen läheisyyteen.

Auringonlasku oli upea. Tien varrella oli kylttejä, että älkäähän ajako pingviineiden päälle. Yritettiin niitä tähyillä, mutta ei tällä kertaa osunut kiikareihin. Myöhemmin reissulla saaren eteläkärjessä kävi kuitenkin tuuri. Mutta siitä sitten myöhemmin.

Uudessa-Seelannissa on mäkiä. Jos kartalla näkyy mutkittelevaa tietä, on se tosiaankin vuoren yli kulkeva mutkainen tie. Campervanilla vähän jännitti ajella mutkaisilla kapeilla vuorenrinneteillä, mutta selvittiinpähän siitä. Paljon isommalla autolla olisi varmaan ollut toinen juttu.

Vuoren päälläkin kannattaa näköalapaikalle pysähtyä. On meinaan taas maisemaa.

Golden Baylle ehdottomat suositukset. Ensi kerralla täytyy myös varata muutama päivä aikaa Abel Tasmanissa haikkailuun. Kyllä, Uuteen-Seelantiin on ehdottomasti päästävä takaisin.

44 Responses

 1. Uudesta-Seelannista on kyllä moneksi. Tosi kauniita kuvia!

 2. Joo, ehkä campervanilla vähän haastava tuollainen mutkatie, en tiedä, kun en ole ajanut. USA:ssa oli sellainen Grade Road, joka meni vuorta ylös suhteellisen suoraan ja erittäin korkeassa kulmassa. Jännittävyydessä noi mutkatiet kyllä häviävät grade roadille.
  Minä katselin noita hiekkoja eli vuorovesirannikkoa just sellaisella silmällä, että taitaa tipi viihtyä. Itse kuvittelin noille hiekoille kyllä enemmän kahlaajia kuin pinguja, mutta mitäs minä tiedän, kun en ole Uudessa Seelannissa käynyt.

 3. Jenna / Journey Diary

  Niin kauniita kuvia, noissa maisemissa varmasti silmä lepää! Uusi-Seelanti on kyllä monipuolinen kohde. Vielä odottelen pääsylippuani sinne.. :)

 4. Kauniita kuvia, kuten joku jo totesi – vaikka vähän aina kaksipiippuinen juttu nämä isot määrät kauniita kuvia. Kestää nimittäin vähänkin tökkivällä netillä sitten juttu ladata niin, että sitä on vähän haastava lukea :-)

 5. Niin upeat maisemat ja kauniit kuvat. Jään odottelemaan niitä pingviinejä :)

 6. Oi, niin kaunista! En kyllä käsitä, miten jossain maissa luonto voikaan olla noin huikeaa. Ollaan kaverin kanssa puhuttu, että ensi vuoden alussa lähdettäisiin pitkälle reissulle Uuteen-Seelantiin, eikä nää kuvat kyllä ainakaan paranna mun matkakuumetta. NZ-postaukset onkin mulle tällä hetkellä vähän kaksiteräinen miekka. Toisaalta haluaisin ahmia niitä ja fiilistellä, mutta toisaalta yritän pysyä niistä kaukana, koska ne tosiaan vaan pahentaa sitä matkakuumetta :D

 7. Uusi-Seelanti -kuume vaan kasvaa. Me asutaan ihan naapurissa, mutta säästetään Uutta-Seelantia siihen, että meillä on ainakin kolme kuukautta tai enemmän siihen tutustumiseen. Tiedän, että siitä tulee ihan mieletön reissu! Uusi-Seelanti vaikuttaa upealta, ja rakastan campervan -reissuja.

  • Oi, kolme kuukautta, kelpais! Meillä oli vain kolme viikkoa, ja olisi tuohon ainakin viikon mielellään pistänyt lisää. Nyt tuli välillä vähän maisemaähky, kun ne niin tiuhaan vaihtuivat. ;-p

 8. Voi hyvät hyssykät. Musta alkaa Lotta tuntua vähän siltä, että sä saatat olla mun toteemieläin. Mahtavia kuvia noin niin kuin vaihteeksi! Mua kyllä kuumottaisi ajaa tuolla autolla “väärällä puolella tietä”! :–D

 9. Mun mielestä taas oli hyvä (viitaten edelliseen kommenttiin) että ajettiin väärällä puolella tietä, niin ei tarvinut olla siinä reunalla :) Upeita maisemia!

 10. Oi että, mitä maisemia! NZ on kyllä tulevaisuuden haaveissa/suunnitelmissa, ja nämä vinkit menee talteen! Kiitos :)

 11. Itsekin olen kierrellyt tuolla campervanilla. On hieno maa!

 12. Vitsi, toisaalta tekisi niin vaan mennä ja ostaa liput tonne heti ensi lomaksi, toisaalta taas noin pitkälle ja noin monipuoliseen paikkaan ei viitsi lähteä, ellei ole ihan kunnolla lomaa… ihan huikeita mestoja!

 13. Huh huh miten vaikuttavan oloinen reissu! Todella kauniita maisemia ja varmasti aivan parhaimmillaan camper vanista koettuna. <3

 14. Ihanaa! Tuonne joskus päästävä, luonto- ja eläinhulluna sekoisin tuolla varmasti onnesta. :)

 15. Uijui, niin kaunista! Me cruisailtiin tuolla suunnalla ennen lautalle menoa, mutta ei ihan päästy tuonne kärkeen saakka. Mutkainen tie kuulostaa tutulle, haha :) Ensi kerralla sitten enemmän tuota herkkua!

 16. Kaunista on. En ihmettele Uuden seelannin asemaa ollenkaan yhtenä maailman kauneimmasta kolkasta. Saas kattoo yltääkö meikäläisen reitit sinne koskaan. Toivottavasti!

 17. Juha-Petteri Kukkonen | Sirbizler.com

  Uusi-Seelanti jäi kokematta syksyn Aussimatkalla, kun duunikuviot sotki vähän aikatauluja. Uusi yritys olisi keväällä 2017. Hyvältä näyttää ja ainoastaan positiivia kokemuksia olen kuullut! :)

 18. Voi että! Niin ihanan näköistä. Olen haaveillut Uudesta-Seelannista jo vuodesta 1997, jolloin olin opettamassa uusseelantilaisille vaihtareille suomea ja ihanat pellavapääpojat näyttivät minulle kuvia tästä ihastuttavasta kotimaastaan. Vielä minä sinne lähden. Toivottavasti pian! Ois niin minun paikka.

 19. Voi, nuo laskuveden aikaiset rannat, missä hiekka tekee omia kuvioitaan ja aurinko värjää maisemaa. Ne on niin kauniita. Tai siis, onhan tuo vuorien rinteiltä otetut maisemakuvatkin kauniita. Kaikki on tuolla näköjään kaunista!

 20. Johan oli mutkainen tie! Aivan mahtavia rantoja ja muutenkin hienon oloinen paikka. Varmasti jäi kaipuu päästä uudelleen!

 21. Upean näköistä, ei ole Uutta-Seelantia suotta kehuttu. Sinne tekisi mieli mennä samantyyppiselle reissulle niin kuin tekin olitte :-)

 22. Uusi-Seelanti olisi kyllä kaikin puolin upea kohde joka monipuolisuudessaan tarjoaisi varmasti jokaiselle jotain. Itse taitaisin tosin jättää hiket vähemmälle ja keskittyä viinitilamatkailuun… ;-) Upeaita maisemia anyway!

Leave a Reply