Uusi-Seelanti: jalkapatikka Edorakseen

Uusi-Seelanti: jalkapatikka Edorakseen

posted in: matkablogi | 43

Tie Edorakseen oli kivinen – kirjaimellisesti. Soratietä sai ajaa melkoisen pätkän, ennen kuin saapui Mt. Sundaylle vievän patikkapolun päähän. Campervanilla pääsee perille saakka, vaikka aika hiljaisesti saa körötellä, kun sora on paikoitellen melko liukasta. Muutamia muitakin campervaneja tuli tiellä vastaan. Kivisyydestään huolimatta ajomatka oli jälleen kerran upea.

Edoras on Taru Sormusten Herrasta -kirjoissa ja -elokuvissa esiintyvän fiktiivisen Rohanin pääkaupunki. Elokuvissa Edoras saa melko paljon ruutuaikaa ja tätä kaunista maisemaa ihastelee mielellään. Yhtä upeaa, jos ei vieläkin upeampaa, se on livenä. Edoras rakennettiin kuvausten ajaksi matalahkon Mt. Sunday -nyppylän päälle. Alue sijaitsee osittain yksityisellä lammasfarmilla. Kylä on kuvausten jälkeen purettu kokonaisuudessaan, mutta edelleenkin alue on helppo tunnistaa Edorakseksi. Mt. Sundayn alueelle järjestetään useita opastettuja kierroksia, mutta paikanpäälle löytää helposti myös omatoimisesti, mikäli oma auto on käytössä.

Parkkipaikka on selkeästi merkitty ja siitä lähtee noin puolentoista kilometrin mittainen merkitty polku ylös nyppylän päälle. Edestakaista matkaa tulee kolmisen kilometriä ja siihen kannattaa varata pari tuntia, jotta ehtii maisemiakin ihailla. Reitti on aluksi tasaista ja matkalla ylitetään pieni jokikin. Alueella laiduntaa myös paljon lampaita. Reitillä tuli vastaan vain muutama muu patikoija, joten aika rauhassa sai mennä. Vastaan käveli kuitenkin useita lampaita ja lampaiden jätöksiä sai polulla väistellä melkoiseen tahtiin.

Nousu ei ole lainkaan paha vaikka se paikoitellen jyrkkä onkin. Nyppylä ei erityisen korkea ole, mutta päältä avautuu silti upea maisema varsinkin näin kauniina päivänä. Tuuli oli kova varsinkin nyppylän päällä ja mietinkin, että varmaan aika paljon on täytynyt uudelleen nauhoittaa ääniä elokuvan kuvausten jälkeen. Ei täällä ainakaan oman videon kuvaamisesta mitään olisi tullut ja nauhalle olisi saanut ainoastaan kohinaa. Hatuista ja huiveista kannattaa pitää kiinni.

Mt. Sunday on oikein mukava muutaman tunnin patikkaretki. Se on ehkä vähän sivussa monelta muulta suositulta roadtrip-reitiltä, mutta varsinkin jos on yhtään LoTR-fani, kyllä tänne kannattaa ehdottomasti poiketa. Upeana päivänä toimii varmasti erinomaisesti myös epäfaneille.

mtsunday

Tältä Edoras näytti tänään.

Ja tältä se näytti elokuvassa.

43 Responses

 1. Neljä vuotta sitten Uuden-Seelannin matkalla tuli kierrettyä aika monta Taru Sormusten Herrasta kuvauspaikkaa, mutta Edoras oli ehdottomasti yksi hienoimmista. Olin serkun kanssa matkalla, eikä meillä ollut autoa, joten lähdettiin retken mukana tuonne. Oli aivan mahtava päivä, ja saatiin myös kuvata itseämme muutamien leffoista tuttujen asereplikoiden kanssa :)
  Vuoren huipulta näkee muuten myös Helmin syvänteen paikan, ja sen joen minkä Galdalf ja Pippin ylittävät kolmosleffassa.

  • Edoras oli kyllä upea. Ehkä senkin vuoksi, että ei ollut niin paljoa muita seikkailijoita. Toi on kyllä hyvä, kun opastetulla kierroksella pääsee kuulemaan vähän enemän nippelitietoa siellä paikan päällä. :-)

 2. Vautsi! Säät kyllä suosivat teitä, mahtavan näköistä! Roadtrippi Uuteen Seelantiin on suunnitteilla vuoden vaihteen jälkeen ja parhaillaan tehdään reittisuunnitelmia. Kiva lukea ja ihastella postauksiasi, fiilistellen omaa tulevaa reissua! Lotr-fanina reittisuunnitelmalla on useampi kuvauspaikka jo mukana, mutta Edoras syrjäisen sijainnin takia meinattiin jättää välistä. Pitäisiköhän sittenkin vielä lisätä listalle ja suunnitelmalle :D

  • Osui kyllä jälleen kerran aivan upea keli. :-)

   Kyllä mä tuota Edorasta suosittelen, jos se vaan millään mahtuu suunnitelmiin. Paljonhan noita kuvauspaikkoja on ympäri Uutta-Seelantia, mutta monissa niissä ei pääse yhtä hyvin tunnelmaan, kuin täällä.

 3. Todella mielenkiintoinen ja hyvin rakennettu postaus! Kartta ja leffavideo täydensi kokonaisuuden. Uusi-Seelanti on kyllä sellainen paikka, että sinne on jossakin vaiheessa ilman muuta mentävä!

 4. Vau, vau, vau – hienoa! Skotlannissa asuessa uusseelantilaiset ystävät sanoivat, että Skotlanti on Uusi-Seelanti pienoiskoossa, ja uskon sen. Maa on ehdottomasti visiittilistallani, todella upeita kuvia. Pitää lukea sinun toisetkin kirjoitukset maasta!

 5. Tiia/ReiseReise

  Minä, minä, minä haluan joskus road tripille! :D Upeita maisemia, mutta vaikka elokuvista hurjasti tykkäänkin, ei paikka kyllä sano mulle mitään. Itse en ehtinyt lainkaan Eteläsaarelle, mutta ehdottomasti sinne olisi kyllä tulevaisuudessa mentävä.

 6. Noi maisemat on kyllä niin mielettömiä, upea taivas ja kauniit vuoret! Mua hirvitti vaan toi riippusilta (vaikka siitä olitkin ottanu ihanan kuvan), mutta sitten huomasin sen olevan niin matalalla, että ehkäpä mäkin korkeenpaikankammosena oisin uskautunu sille. :D Mut hei, ihan huippua et olit laittanu ton videon loppuun! Vaikka oonkin Hobitti-fani, en oo saanu katottua LoTReista kun vaan ensimmäisen… Voiskin rueta muuten nyt ryhdistäytymään siinä ja pitää vaikka Hobitti+LoTR -maratonin tän postauksen inspiroimana. :)

  • Riippusilta oli onneksi todella matalalla, joten sen kanssa ei hätää ole. :-) Mä katsoin kans LoTR-maratoonin juuri ennen matkaa ja bongailin sieltä sitten paikkoja, joissa on pakko käydä. Useampi jäi kylläkin vielä käymättä, mutta ensi kerralla sitten…

 7. Uusi-Seelanti-postauksia lukiessa ei voi kuin kompata Peter Jacksonia päätöksessä kuvata ne leffat juuri tuolla. Niin huikeita maisemia joka paikassa. Musta tuntuu, että sitten kun pääsen itsekin Uuteen-Seelantiin, niin aika paljon noita leffojen kuvauspaikkoja pitää kierrellä! Ehkä pitäisi jo aloittaa reissusuunnittelu pitämällä leffamaraton ja katsomalla mitkä kaikki (lue ihan kaikki :D) paikat niistä kiinnostaisi eniten :)

  • Voi kyllä, todellakin mennyt kuvauspaikkojen valinta nappiin. Joo, katsoin kans maisemat mielessä noi leffat juuri ennen matkaa ja kyllä tuli ihan älyttömästi semmosta, että “haluun käydä tuolla! Ja tuolla!” Ihan kaikkialle ei kuitenkaan ehtinyt. Melkein minne tahansa kun menee, niin maisemaa kyllä riittää!

 8. Tunnustaudun epäfaniksi. Ehkäpä hahmot ovat ohuita tai taiotaan liikaa tai keskiaikatyyliset legendat eivät kiinnosta. Siitä huolimatta kuvauspaikaksi on valikoitunut hienot maisemat ja on hienoa, että kuvauspaikat on muuallakin kuin Yhdysvalloissa. Esimerkiksi Tähtiportti-sarjassa rupeaa tympimään, kun joka planeetalla on samanlaiset metsät. Ilmeisesti näyttelijät eivät suostu siirtymään minnekään edes tällä planeetalla. Toivottavasti Uudessa Seelannissa on muutakin kuin pelkkää Klonkkua ja lampaita.

  • Tähtiporttiinkin olisi varmasti saanut lisää ulottuvuutta vaikkapa Uudessa-Seelannissa. Toki Yhdysvalloistakin hyvin monipuolista maastoa löytyy, mutta olet kyllä ihan oikeassa, että ko. sarjassa jokainen planeetta näyttää samalta. :-D

   Lampaita Uudessa-Seelannissa tosiaankin on, mutta onneksi paljon muutakin. :-)

 9. En ole yhtään noista leffoista nähnyt, mutta ihan vaan maisemien vuoksi tuonne tuli polttava tarve päästä käymään! Maa on kyllä ollut jo pitkään mulle se TOP-kohde, jos saisin minkä vaan valita seuraavaksi reissukseni niin se olisi Uusi-Seelanti…

 10. Mitkä maisemat! Vaikka elokuvat olenkin nähnyt ja kirjankin lukenut, en silti ole mikään suuri fani. Mutta noiden maisemien takia voisin tuonne matkustaa! Aivan mahtava päiväpatikointikohde!

 11. Nyt ihan ihan auennut, kun en ole yhtään Sormusten herra -fani. Taisin kerran yhtä kirjaa yrittää aloittaa, kun niitä sen verran hypetettiin, mutta kun ei lähtenyt, niin ei lähtenyt. Maisemia toki tuollakin voisi katsella, mutta tuskin sinne olisin osannut hakeutua kun en siis tuon elokuvan paikkoja tunne.

 12. kannatti poiketa reitiltä. Upeita maisemia ja livenä ihan varmaan hienompia kuin kuvissa.

 13. Uskomattomat värit näissä kuvissa! Usein kuvat eivät vedä vertoja laisinkaan sille, miltä maisemat todellisuudessa näyttävät, mutta näiden kautta kyllä välittyvät jylhät näkymät ruudun toisellekin puolelle. Hyvä idea lisätä tuo video loppuun! Vaikka leffa on tuttu, niin silti en paikantanut mistä paikasta nyt puhuttiinkaan.

 14. Haave numero yksi: päästä näihin maisemiin! Meidän koko perhe on LOTR-faneja eli ehkäpä joskus… Ja hienot kuvat, se nyt on sanomattakin selvää!

 15. Nämä Uusi-Seelanti jutut kyllä aina nostaa polttavan halun päästä maahan. Tuntuu siltä, että tuolta löytyis jokaiselle jotain maisemaa, mitä jaksaisi katsella, oli sitten LotR fani tai ei, tykkäisi patikoinnista tai ei. Harmi kun se on niin kaukana ettei sinne voi esim pyöräillä :P

 16. Oon suuri Lotr-fani ja tykkään patikoida, joten Uusi-Seelanti ja myös tämä paikka on ehdottomasti listalla :) En oikeastaan malta odottaa. Tuntuu, että asutaan ihan vieressä, mutta aina se reissu siirtyy ja siirtyy. Ihania kuvia!

 17. Onpa ihan mielettömän näköistä! Ja täydelliset nuo pilvet tuohon maisemaan. Kuvat on kyllä ihan tosi kauniita.

 18. Voi olipa kiva postaus, olen muutenkin heikkona kaikkiin elokuvien ja kirjojen tapahtumapaikkoihin! Aivan huisi idea tuo video, pitäisiköhän käydä jäkikäteen lisäämään muutamaan omaankin postukseen… Kartta oli myös todella plussaa! Uusi-Seelanti kiinnosta, olen jo dyykannut kierrätyskeskuksesta maasta kertovan matkaoppaan, tosin ranskan kielellä…

 19. En ole fani mutta kyllä mä tänne kuvien perusteella poikkeaisin! Olisi tietty hauskaa, jos kylää ei olisi koskaan purettu… :P Mun mielestä on kivoja tälläiset muutaman tunnin patikat, joille ei tarvitse varustautua retkikeittimin ja vaellusvarustein. :D

  • Joo, kyllä tuostakin varmasti olisi saanut Hobbitonin kaltaisen turistirysän, jos kylän olisi tuonne jättänyt. Toisaalta kivempi käydä, kun ei ole valtavaa turistimassaa ja alue on kaikessa luonnollisuudessaan kuitenkin niin upea, että ei se kylää tarvitse. :-)

 20. Upeat on maisemat ei voi muuta sanoa. Uusi-Seelanti olisi kyllä kiva kokea kun olen niin montaa kivaa postausta sieltä nyt lukenut ja myös työkaverini kertoi lomastaan siellä. Siellä tuntuu olevan niin paljon hienoa luontoa ja nähtävää.

 21. Silloin kun 15 vuotta sitten käytiin katsomassa Kaksi tornia, niin siinä kohdassa kun Aragorn & co ratsastaa Edorasiin, kuiskasin miehelleni siellä teatterissa että tuonne me joskus mennään. Viime elokuussa vihdoin toteutettiin suunnitelma! Oltiin sellaisella bussiretkellä Chch:sta, ja kuultiin kaikki tarinat ja leikittiin miekkojen ja kirveiden kanssa kuten myös aikaisempi kommentoija täällä. Elokuussa oli vielä tosi paljon lunta vuorilla ja maisemat oli käsittämättömän upeat. Koko matkan paras kohde! No oli Hobbiton ihan huippu myös.

 22. (no niin, LOTR-fanina tännekin oli tultava. Tuo videolinkki ei muuten toimi enää.)

Leave a Reply