Uusi-Seelanti: kesäpäivä Konnussa

Uusi-Seelanti: kesäpäivä Konnussa

posted in: Uusi-Seelanti | 9

Kesäisiä päiviä Uudessa-Seelannissa on todellakin riittänyt. Täällä on niin vehreää, että on vaikea kuvitella, että vielä viime viikolla sai tarpoa lumihangessa. Keskipäivällä lämpötila nousee kolmeenkymmeneen asteeseen ja aurinko on polttavan kuuma. Aurinkorasva ja päähine ovat todellakin tarpeen.

Roadtripin toisena päivänä pääsimme nauttimaan upean aurinkoisesta Hobittilasta.

Edellisenä päivänä oli Hobittila saanut ylleen rankkasateita, mutta onneksi tänään aurinko paistoi. Porukkaa oli liikkeellä valtavasti ja kaikki päivän kierrokset oli myyty loppuun. Kesäaikaan Hobittilan reissu kannattaakin varata jo hyvissä ajoin. Liput saa kätevästi netistä.

Hobittilassa kuljetaan opastetulla noin parin tunnin kierroksella. Yksin siellä ei siis vaelleta. Kierros oli ehkä vähän liian kiireinen ja monesti joutui jonottamaan, että sai ottaa mieleisensä kuvan. Oppaan kanssa Hobittilaa oli kuitenkin oikein mukava kiertää, sillä hän osasi kertoa mielenkiintoista elokuvafaktaa.

Peter Jackson on erittäin pikkutarkka elokuvaohjaaja ja mm. Repunpään päällä seisovaan tammeen on liimattu yksitellen lehdet. Kyseessä on oikea puu, joka on kaadettu mualla ja pilkottu pieniin osiin ja sittemmin kasattu uudelleen. Tammi sai päälleen keinolehdet, sillä kuolleesta puusta lehdet tietysti varisevat pikkuhiljaa pois. Nykyäänkin lehtiä joudutaan liimaamaan takaisin uudelleen, sillä tuuli riepottaa puuta.

Monesti elokuvien kuvauspaikat ovat näyttäneet pienemmältä kuin valkokankaalla, mutta Hobittilassa hobitinkoloja oli enemmän kuin olin kuvitellut. Kierroksen alussa kamera oli kovassa käytössä, mutta lopulta kolot alkoivat jo vähän toistaa itseään ja tyydyin vain ihmettelyyn. Toki yksi kierroksen kohokohdista oli Bilbon ja Frodon koti Repunpää, joka sijaitsee aivan Konnun päällä ja kierroksen loppupuolella.

Koloja on Hobittilassa eri kokoisia sen mukaan, minkä kokoisen näyttelijän kanssa niitä on kuvattu. LOTR-trilogiaa kuvatessa on käytetty apuna myös paljon väärää perspektiiviä ja esimerkiksi alkukohtauksessa, kun Gandalf ja Frodo kulkevat yhdessä kohti Kontua, on Elijah Wood todellisuudessa istunut useita metrejä edempänä, jotta näyttäisi Gandalfin vieressä pienemmältä. Uusissa Hobitti-elokuvissa tätä samaa tekniikkaa ei ole kuitenkaan voitu käyttää, sillä ne on kuvattu 3D:nä.

Hobittilassa kaikki on yksityiskohtiaan myöten täydellistä. Uuden uutukaiset aidat näyttävät siltä, kuin ne olisivat aina täällä olleet, vaikka ovatkin vain muutamia vuosia vanhat. Feikkikurpitsat näyttävät oikeilta ja puutarhat siltä, että hobitti niitä joka päivä hoitaisi. Elokuvaa varten alueella laiduntavat lampaatkin jouduttiin vaihtamaan Englannista tuotuihin rotuihin, jotta ne eivät olisi liian moderneja ja sopisivat Keski-Maan maisemiin paremmin.

Alue on oikeasti yksityisomistuksessa oleva maatila, joka piti kuvausten jälkeen palauttaa alkuperäiseen tilaansa. Myrsky kuitenkin viivästytti purkutöitä ja tuona aikana paikalliset olivat keksineet, mitä alueella on oikeasti tehty ja olivat kiinnostuneita näkemään Hobittilan. Paikallisille oli alunperin sanottu, että alueella on sotaharjoitukset, eikä sinne olisi asiaa. Läheisessä Matamatan kylässä rilluttelevat näyttelijät ja avustajat olivat kaljoittelupäissään kuitenkin lipsauttaneet, mitä alueella oikeasti tapahtuu. Sittemmin Hobittila päätettiin kunnostaa ja rakentaa uudelleen kestävämmistä materiaaleista, jotta yleisö pääsisi sen kokemaan.

Kierros päättyy Hobittilan Green Dragon -pubiin, jossa saa nautiskella paikallisen oluen Konnun vehreissä maisemissa. Todellisuudessa Green Dragonissa tapahtuvat kohtaukset on kuvattu studiossa, mutta alueelle on turisteja varten rakennettu siitä kopio. Kylmä olut maistui kesäisenä päivänä näissä maisemissa erityisen hyvältä.

Kierros maksaa 79 dollaria (noin 50 euroa), joka äkkiseltään tuntuu melko suolaiselta. Heti kun Hobittila avautui edessäni tiesin kuitenkin, että tuo hinta kannatti todellakin maksaa. Aivan ehdoton paikka varsinkin faneille. Matkakuume-blogin Gia vieläpä kirjoitti, että epäfanikin tähän paikkaan rakastui.

Hobittila sijaitsee aivan Matamata-kylän vieressä ja edellispäivän Mt. Maunganuilta meille tuli ajomatkaa vain alle 70 kilometriä. Myös Aucklandista järjestetään tänne retkiä, jos omaa autoa ei ole alla.

hobbiton

Yöksi jatkoimme matkaa vielä kuumista lähteistään tunnettuun Rotoruaan. Ensi kerralla nautiskellaan kuumasta kylvystä viidakossa.

rotorua

9 Responses

  1. Näitä postauksia on lukenut jo useamman, mutta hohto ei vaan häviä :D Ihanan näköistä! Olis ihan huippua päästä tuonne koloon kurkistelemaan miltä Hobitin kodissa näyttää!
    Oon snadisti kade ^^

  2. Mainion näköinen paikka!! Itse aloin miettiä, että olisikohan kerrankin tällaiselle 150-senttiselle sopivan kokoisia taloja. :-)

  3. Oi Hobittila-postaukset lumoaa joka kerta! Ihana paikka :)

  4. Olisi kyllä ihana päästä tuonne. Näyttää tosi söötiltä :)

  5. Herraisä!!! Ajatelkaas jos tuo olisi kuvausten päätteeksi lanattu maan tasalle! Siinä olisi jokunen matkailudollari jäänyt saamatta. Mutta näin tammifanina järkytyn hiukan kuitenkin tuosta yksityiskohdasta, että tuohon kuolleeseen, muualta tuotuun tammeen on liimattu(!!!) lehdet. No, ehkä pääsen tämän yli ennen itsenäisyyspäivää, jolloin meidän on määrä sokkailla tuolla ;)

Leave a Reply