Uusi-Seelanti: Steampunk HQ

Uusi-Seelanti: Steampunk HQ

posted in: roadtrip, Uusi-Seelanti | 55

Steampunk on tieteiskirjallisuuden suuntaus, joka sijoittuu yleensä vaihtoehtoiseen ja futuristiseen 1800-luvun viktoriaaniseen Englantiin. Steampunkissa yhdistellään höyrykoneiden aikakautta nykyteknologiaan. Koneet eivät välttämättä ole käyttökelpoisia, eikä se olekaan niin pääasia. Uudessa-Seelannissa matkan varrelle osui Steampunk HQ, joka sijaitsee 14 000 asukkaan Oamarussa eteläsaaren kaakkoisrannikolla.

Steampunk HQ

Steampunk HQ osui reitille vahingossa. Olimme majoittuneet leirintäalueelle Oamarun lähellä. Aamulla ajoimme kylän läpi ja silmiin osui mielenkiintoisen näköinen kyltti.

Steampunk HQ? No nyt kuulostaa mielenkiintoiselta. Mennään!

Steampunk HQ rakennuksena ja piha-alueenakin on jo nähtävyys. Muutamalla lantilla pihalla olevan junan saa höyryämään tai kaleidoskoopista pääsee näkemään psykedeelisiä näkyjä. Tämä 1800-luvun lopulla rakennettu rakennus sai alunperin nimekseen Meeks Grain Elevator ja sitä käyttivät bisneksessään jyvien myyjät ja myllärit. Tuohon aikaan Oamaru oli kukoistava satamakaupunki, jossa oli vahva kaupankäynnin kulttuuri. Meeks Grain Elevator on listattu yhdeksi Uuden-Seelannin historiallisista rakennuksista. Tämä viktoriaaninen rakennus suorastaan kutsuu luokseen.

Steampunk HQ on jaoteltu kahteen osaan – sisätilaan ja ulkotilaan. Sisällä on käytössä pääasiassa yksi kerros ja pieni kellari, jonne myös pääsee käymään. Metalliset kierreportaat vievät maan alle, jossa saa muun muassa istua hammaslääkärin tuolissa katsoen futuristista videotaideteosta. Kellari toimii kuumana päivänä lisäksi aivan mahtavana paikkana viilentyä.

Ulkoalueelta löytyy suurempia teoksia, kuten vanha höyryjuna tai valtava chopperi. Pieniä yksityiskohtia löytää joka puolelta, kun vain tarkkailee ympäristöään. Valtavia kärpäsiä seinässä. Katolla kalastava herrasmies. Sisätilaakin saa koluta pitkään, ennen kuin jokainen teos on nähty. Osaan teoksista tai vanhoista kulkuneuvoista pääsee sisälle ja erilaisia nappeja oikein kehotetaan painamaan. Koskaan ei tiedä, mitä tapahtuu.

Steampunk HQ Steampunk HQ

Sisätiloissa pääsee aikamatkustamaankin. The Portal on huone, jossa pääsee kokemaan jotakin psykedeelistä ja absurdia. Teoksen kuvauksen mukaan aikamatkustamaan.

Steampunk HQ

Steampunk HQ on avoinna yleisölle vuoden jokaisena päivänä kymmenestä viiteen. Sisäänpääsymaksu on 10 dollaria aikuiselta (n. 6€) ja on tosiaankin hintansa väärti. Nähtävää ja tekemistä täällä riittää tunniksi tai pariksi. Kannattaa ehdottomasti pysähtyä, jos matka vie Uuden-Seelannin eteläsaaren kaakkoisrannikolle. Aivan Steampunk HQ:n vierestä lähtee muuten päivittäin historiallisia höyryjuna-ajeluita. Tekemistä Oamarussa siis riittäisi vaikka koko päiväksi.

Steampunk HQ

 

Seuraa blogiani Bloglovinin avulla tai Facebookissa.

55 Responses

 1. Oih, olen kateellinen! Steampunkin estetiikka viehättää suuresti, voisinpa melkein lähetä Uuteen-Seellantiin pelkästään tämän perässä. : ) Hyvä vinkki, pistän mieleen!

 2. no onpahan ollut löytö – todella omintakeinen paikka!

 3. TÄMÄ olis huippu paikka! Taidan tietää millaisista kirjoista tässä nyt puhutaan. :D Kaikki psykedeelinen, aikamatkustaminen ja vähän seko on siistiä kunhan se pysyy aidatun alueen sisällä ja sieltä pääsee uloskin :p Empä olis uskonut että Uudessa Seelannissa olisi tuollaisia löytöjä.

 4. Täytyy myöntää, että pelkän kyltin perusteella en olisi tajunnut lähteä katsomaan paikkaa. Steampunk ei kyllä aiemmin sanonut minulle mitään. Todella mielenkiintoisen oloinen paikka!

  • Joskus sitä vieläkin enemmän vahingossa osuu mielenkiintoisiin paikkoihin. Ehkä pitäisi seurata sellaisiakin kylttejä, joista ei ymmärrä mitään. Eipä sitä koskaan tiedä, minne päätyisi! :-D

 5. No nyt on erikoinen paikka löytynyt :D Tästä sen taas näkee, että eksyminen polultaan on oiken hyväksi matkaajalle :)

 6. Enpä ole tällaisesta kuullutkaan. Onkohan tässä jotain samaa kuin Bonkissa, koneissa, jotka eivät oikeasti tee mitään, mutta näyttävät ihan … koneilta. Uudessakaupungissa oli pitkään Bonk-näyttely ja nyt luin jostain että Virkagalleriassa Helsingissä aukeaa Bonk-näyttely.

 7. Siisti tuo Portal! En ehkä itse ole niin viehättynyt tällaisista paikoista, joten olisin luultavasti vain huristellut ohi. :P Tosin Portalin olisin halunnut kokea! Hyvältä näyttää uusi sivusto. :)

 8. Steampunk olikin mulle aivan vieras termi, ja tuskin sellainen kirjallisuuden suuntaus mikä ihan hirveästi kiinnostaisi minua. Mutta siitäkin huolimatta tämä paikka kyllä vaikuttaa hauskalta ja vierailemisen arvoiselta!

 9. Onpa erikoinen! En ole kuullut tällaisesta aiemmin, mutta vaikuttaa olevan hauska löytö :) Uusi-Seelanti se osaa aina yllättää <3

 10. Aivan aluksi: Uusi sivusto näyttää hyvältä! :) Tällainen kohde ei olisi ehkä ensimmäisenä listallani mutta näyttää ja kuulostaa toki aika mielenkiintoiselta! Tässä on hyvä infopaketti monelle :)

 11. Tollaiset yllärilöydöt on monesti reissun parasta antia! En olisi kyllä osannut moista paikkaa Uuteen-Seelantiin sijoittaa, mutta varmasti se siellä toimi. Steampunkiin en ole kovin paljoa perehtynyt, jonkin verran kirjastotyöni puolesta kumminkin, mutta jos noille nurkille osuisin, niin kyllä tuolla voisi lähteä käymään :)

 12. Vau minkä paikan olet löytänyt! Matkalla parasta on kyllä löytää yllätyskohteita :)

 13. Wau mikä paikka. Hienoja taideteoksia yllättävissä paikoissa. Mahtoi olla elämys.

 14. Hetken mielijohteesta reissusuunnitelmista poikkeaminen on ihan parasta! Osaksi senkin takia, ettei liian korkeiden odotusten takia joudu pettymään, kun et edes tiennyt moisen kohteen olemassaolosta ennen kuin osuit vahingossa paikalle. Steampunk oli mullekin ihan uusi termi, täytyykin pitää silmät auki tulevilla reissuilla vastaavia paikkoja varten.

 15. Länsirannikon ihmisenä ajattelin heti Uudenkaupungin Bonkia, joka hämmästytti aikoinaan kovasti. Steampunk sen sijaan oli täysin uusi termi.

 16. Kesti hetken, ennen kuin snaijasin, että olit ensimmäisen kuvan “bussissa” sisällä. Steampunk on hienoa ja hullua ja tuo näyttää ihan mahtavalta kohteelta! Uudessa Seelannissa on muutakin nähtävää kuin luonto. Tiedän, luonto itsessään on aika paljon. Tuohon sopisivat vielä viktoriaaniset asut mukaan, sellaiset, missä kummitukset tykkäävät esiintyä.

  • Viime viikonloppuna Oamarussa oli itseasiassa Steampunk-festivaali, jolloin kaupunki täyttyi upeista viktoriaanisista asuista ja tunnelmasta. Varmasti paras ajankohta vierailla tuolla. :-)

 17. En ehkä vartavasten matkustaisin tätä varten jonnekin, mutta pysähtyisin kyllä jos olisi matkan varrella. Mielenkiintoisen näköistä ja voisin nähdä mieheni olevan ihan toisissa fääreissä jos pääsisi tänne. Aika jänskä paikka! :)

 18. Kuulostaa hauskalta! Täytyy, taas, tännekin suunnata sitten Uuden-Seelannin reissulla :) Täytyy muistaa tänne blogiin sitten tulla selailemaan kaikki postaukset uudestaan läpi kun reissu on ajankohtaisempi, etten vaan unohda mitään :)

  • Jeah, onneksi blogeissa vinkit pysyy hyvin tallessa. Pitää kahlata teidän blogia oikein urakalla kun suunta vie (vielä joku päivä!) Australiaan. :-)

 19. On kyllä erikoinen paikka ja varmasti mukava kohde, hoksottimien pitää kyllä olla hereillä tuolla käydessä.

 20. Vaude, tämäpä mielenkiintoinen paikka! Kiitos vinkistä, nyt on tallennettu tämä reissukarttaan :)

 21. Erikoinen, jännä paikka! Itse keskityin Uudessa-Seelannissa ihan puhtaasti luontojuttuihin ;)

 22. Ikinä kuullutkaan moisesta =0

  Totuuden nimessä täytyy sanoa, että vaikka tuollainen paikka tulisi vastaan, en ehkä lähtisi katsomaan. En varmasti ymmärtäisi kylteistä, mistä on kyse ja luulisin vain jonkun hullun taiteilijan näyttelymainokseksi tai marginaaliryhmän valtaamaksi taloksi :D

 23. Jaahas, näitä reissupostauksia lukiessa myös sivistyy- tää kirjallisuuden maisteri ei myöskään ollut ikinä kuullut steampunkista. Olisin veikannut, että se on joku musiikkityyli. Bonk sen sijaan tuttu termi myös minulle :-).

 24. Hmmm, kehtaanko edes myöntää, etten etukäteen tiennyt, mitä Steampunk on? Olisin luullut sitä bändin nimeksi, jos olisi pitänyt veikata :P. Näin blogeista oppii aina uutta!

  • Et ollut ensimmäinen, moni muukaan ei ollut kuullut. :-) Aika spesifi aihealuehan tää tosiaan on. Mut blogeista tosiaan oppii aina uutta! :-)

 25. Tämä jos mikä olisi mielenkiintoinen paikka – aika erikoinen, mutta hyvä idea! Tuo aikamatka on hauska :-)

 26. Mullakin tää olis saattanut mennä ohi ihan heittämällä, tshihihh… Mutta ihanaa lukea näin blogin välityksellä tälläisistä spessuista asioista. Onni teille, että eksyitte tänne :)

 27. Enpä ole aikaisemmin kuullut paikasta ja kuten joku muukin sanoi, en ehkä olisi ymmärtänyt kyltin perusteella lähteä tutkimusretkelle. Noh aina kannattaa katsella ympärilleen ja kurkistaa oudoiltakin kuulostaviin paikkoihin. :)

Leave a Reply