Viisi paikallisen vinkkiä Tampereelle

Viisi paikallisen vinkkiä Tampereelle

posted in: Suomi | 48

Olen aina pitänyt Tampereesta. Se on ollut se lähin suurkaupunki Jyväskylästä käsin. Lapsena ja nuorena tuli käytyä usein Tampereella shoppailemassa tai huvittelemassa. Nyt olen viimeinkin päässyt muuttamaan Tampereelle. Olen virallisesti asunut täällä jo puolitoista vuotta, tosin viimeinen vuosi on mennyt suurelta osin maailmalla. Reissurikkaasta vuodesta johtuen en ole oikein vielä ehtinyt tutustua kaupunkiin pintaa syvemmältä.

Antti on syntyperäinen tamperelainen ja hän on asunut suurimman osan elämästään Tampereella. Tampereen murre on välillä niin vahvaa, että on vaikeuksia ymmärtää, mitä hän tarkoittaa.

Eräänä kauniina ja aurinkoisena talvipäivänä kiersimme Antin kanssa Tamperetta. Antti näytti minulle sellaisia kohteita, joita itse tamperelaisena pitää kiinnostavina ja esittelemisen arvoisina. Osa paikoista oli tuttuja, mutta osa aivan tuntemattomia. Tiesitkö, että Tampereen metsistä löytyy roomalainen kylpylä?

Epilän roomalainen kylpylä

Uskokaa tai älkää, mutta Tampereen Epilästä löytyy roomalaisen kylpylän rauniot. Sahanterä Oy:n omistaja Sixtus Syrjänen rakennutti 30-luvulla Epilän metsiin roomalaisen kylpylän, sillä hänen yrityksellään meni huonosti, eikä hän halunnut irtisanoa työntekijöitään. Työntekijät laitettiin siis puuhastelemaan kylpylän parissa. Idean nimenomaan roomalaisesta kylpylästä Syrjänen oli luultavasti saanut monilta ulkomaanmatkoiltaan. Kylpylä jäi sitten kuitenkin peruskorjaamatta ja se hylättiin. Jäljellä ovat enää rauniot, joihin on maalattu kaunista katutaidetta.

Vinkit Tampereelle

Tampereen Tulitikkutehdas

Tampereen Tulitikkutehdas oli toiminnassa vuosina 1926-1975, jonka jälkeen tulitikkujen tuotanto siirrettiin Vaajakoskelle. Tehdasmiljöö on sittemmin jäänyt tyhjilleen ja autioitunut. Nettilähteiden ja kuulopuheiden mukaan tulitikkutehtaassa on järjestetty erityisesti 90-luvulla jos jonkinmoisia bileitä ja reivejä. Eiköhän siellä tänäkin päivänä nuoriso vielä ainakin pienessä mittakaavassa kokoonnu. Tulitikkutehtaan tiiliseinistä löytyy upeaa ja mielenkiintoista katutaidetta ja tutkittavaa riittää pitkäksikin aikaa.

Vinkit Tampereelle

Pispala

Pispalanharju on kaunista ja idyllistä puutaloasuinaluetta aivan Tampereen keskustan läheisyydessä. Harjulta avautuu upeat maisemat yli Tampereen. Jos TV:n fitnessohjelmat ovat tuttuja, saattaa olla, että Pispalan portaat ovat joskus tulleet vastaan. Kyllä niitä ylös juostessa kestävyyttä mitataan.

Pispalasta löytyy myös muuta mielenkiintoista. Pispalan haulitorni on alueen näkyvä maamerkki. Tämä 55 metriin kohoava punainen torni on ainut enää pystyssä oleva haulitorni Suomessa.

Alueelta löytyy myös legendaarinen Pispalan Pulteri. Pulteri avattiin vuonna 1968 entisen maitokaupan tiloihin Alkon kokeiluravintolaksi. Tänäkin päivänä Pulteri tarjoaa olusia ja maistuvaa ruokaa miellyttävässä ympäristössä.

Pyynikin näkötorni

Pyynikin näkötornilla olen käynyt aiemminkin. Se on varmasti monelle Tampereen kävijälle pakollinen vierailukohde. Eikä se suotta suosittu ole. Näkötornin päältä avautuu esteetön näköala Tampereelle, Näsijärvelle ja Pyhäjärvelle. Lisäksi tornin juurella myydään Suomen parhaita munkkeja. Onneksi tännekin saa keskustasta kiivetä hyvän matkaa, niin voi sitten paremmalla omallatunnolla munkinkin mussutella.

Vinkit Tampereelle

Gastropub Tuulensuu

Tänne Tampereen helmeen ei olisi osannut tulla ilman Kohteena Maailma -blogin Ramin suositusta. Rami on todellinen Tampereen pubiasiantuntija ja hän jos kuka osasi suositella illallispaikkaa. Tuulensuussa on loistava olutvalikoima ja herkullinen ruokalista. Ruokien yhteydessä on olutsuositukset, jotka oman kokemukseni mukaan osuivat aivan nappiin. Madekeitto oli erinomainen, samoin jälkkäriksi valitsemani suklaafondant.

Katso vielä videolta, miltä nämä paikat todellisuudessa näyttävät ja miltä herkut maistuvat.

 

Tampere on ihan mun lemppari Suomessa. Sopivan kokoinen, kaikki tarpeelliset palvelut, ystävälliset ihmiset ja kaunis miljöö.

Onko sinulla muita vinkkejä Tampereelle?

Seuraa matkaa Instagramissa, Facebookissa ja YouTubessa.

48 Responses

 1. Toi Epilän kylpylän rauniot oli mullekin ihan uus juttu, vaikka oon asunut jo vuosia Tampereella! Kiitos siis erittäin hyvästä vinkistä, pitääpä joku viikonloppu poiketa sinne. ? Ja Pyynikin munkit on kyllä aivan parhaita.

  • En ollut itsekään tuosta Epilästä aiemmin kuullut! Aivan loistava vierailukohde. Kannattaa käydä. :-) Ja munkit tosiaankin on parhaita! <3

 2. Neljä vuotta asuin Tampereella aikoinaan, enkä ole koskaan ennen kuullut Tampereen roomalaisesta kylpylästä! :D Tällaiset tuntemattomat helmet ovat aivan parhaita matkavinkkejä, ja joka ainoan matkabloggaajan pitäisi mun mielestä esitellä huomattavasti enemmän kotikaupunkinsa piilotettuja aarteita. Niitä kun harvoin esitellään kaupunkien omilla matkailusivustoilla.

  • Joo just näin! Vain paikalliset tietää tämmösiä paikkoja. Mitä kaikkea sitä oikein löytyykään, kun vähän lähtee seikkailemaan!

 3. Haulitornista piti lukea enemmänkin. Olimme juuri viime viikonloppuna Tampereella ja mietimme mikä tornin tarkoitus on.

  Pispalassa on muuten aivan hurmaava brunssi Cafe Pispalassa. Suosittelen lämpimästi!

  Nuo munkit on tuttuja myös meille.

  Minustakin Tampere on tosi kiva ja yllättävän monipuolinen kaupunki.

  • Haulitorni on kyllä mielenkiintoinen! En ollut ennen Tamperetta tuollaisista torneista kuullut.

   Kiitos Cafe Pispala -suosituksesta! Joskus olen sitä kuullut aiemminkin kehuttavan; pitää ehdottomasti käydä!

  • Munkin piti wikipediasta lukea että mitä varten haulien valmistukseen piti rakentaa tollanen torni :D

   Olen asunut Tampereella pari vuotta ja tykkään myös tosi paljon. Kivaa aluetta on kans Finlayson/Tallipiha/Näsinpuisto. Siellä Näsinlinnassa haluisin käydä, kun avattiin vasta sen jälkeen kun oon muuttanut pois.

  • Näsinlinnassa kävin just viime kesänä ja se puistoalue muutenkin tosi jees. Samoin Finlayson ja Tallipiha. Kaunista seutua!

 4. Tykkään myöskin Tampereesta tosi paljon kaupunkina! Kivoja vinkkejä, joita tuskin tavan turisti löytäisi sieltä :)

 5. Voih, nyt haluaisin juuri tuollaisen ihanan tuoreen munkin :D

  Minä asuin Tampereella opiskelujen jälkeen puolisen vuotta, enkä kyllä muuttaisi takaisin. Siellä on kyllä kiva käydä, mutta asuinkaupunkina en pitänyt jostain syystä yhtään.

 6. Tampere on kyllä Turun ohella Suomen kivoin kaupunki. Sopivan kokoinen ja kaikkea mielenkiintoista täynnä! Tää onkin hyvä listaus must-jutuista mitä Tampereella kannattaa tehdä. Nuo kylpylän rauniot on vielä katsastamatta, mutta muuten hylättyjä paikkoja on tullut siellä koluttua Lielahden tehtaita myöten. :D Siellä on myös aavemainen vanha hautausmaa. Mä lisäisin tähän vielä torikahvit tai mustan makkaran Laukontorilla, mutta ehkä se on enemmän kesään sopiva juttu.

 7. Oih ja voih Tampere! <3 Asuin Mansessa aikoinaan 6 vuotta ja voin sanoa, että vaikka lähdin Mansesta, Manse ei koskaan lähde minusta. Sieltä löytyi aviopuolisokin ja suurin osa kavereista. :) Katsopa tämä: https://www.youtube.com/watch?v=M7K_H0KDUZM. On taidettu Tulitikkutehtaassa tehdä muutakin kuin vain bilettää… ;)

 8. Tuosta kylpylästä oli juttu jossain lehdessäkin vähän aikaa sitten.

  Tulitikkutehdas on ollut esillä muissakin blogeissa, mutta en nyt muista missä. Eikös siihen kaavailla vanhusten palvelukeskusta?

 9. Kiva kuulla vinkeistä, joista ei ole ennen kuullut. Minulle Tampere kun enemmän on aina näyttäytynyt hyvänä teatteriretkikohteena. Joskus siellä voisi leikkiä turistiakin.

 10. Mahtava oli olla mukana Lanrtimatkojen toisen kauden avauksessa! Mun täytyy kyllä itse suunnata tonne roomalaiseen kylpylään itsekin…

  Ps. Mitä videoon tulee, niin joko a) ette nähneet Tulitikkutehtaan kieltomerkkejä tai b) joku on ne repinyt pois sitten viimenäkemän :-D

 11. En ole käynyt Tampereella monesti, vaikka olen aina kyllä tykännyt siitä, vaikka Turussa olenkin asunut. Pispalan, Pyynikin näkötornin ja ravintola Telakan esittelin myös opiskelijoille, kun toin heidät muutama vuosi sitten ekskursiolle Suomeen. Tykkäsivät kyllä! Ja Tampereellahan on joku oikein hyvä ja palkittu hostellikin. Me yövyttiin siellä silloin, mutta nimeä en enää muista.

 12. Hehe, voisin käydä nuo roomalaiset kylpylärauniot katsomassa! Moni ystävä muutti lukion jälkeen Tampereelle, itselle se on jäänyt vähän kolkoksi kaupungiksi, vaikka sieltä aina kivoja pikkulöytöjä tekeekin: just Pyynikki ja Wohvelikahvila ja ne punatiilirakennukset koskella… Paljon kivaa katseltavaa.

 13. Onneksi mun sisko muutti Tampereelle jo monta vuotta sitten, jotta Tampereella on onneksi tullut käytyä, muuten ulkosuomalaisena olisi voinut jäädä vähemmälle. Todella kiva kaupunki. Kiitos vinkeistä, ja kyllä muakin alkoi nälättää tuo munkki… :)

 14. Epilän kylpylän rauniot on kyllä mullekin uus juttu, vaikka Tampereella oonkin jo melkein 5 vuotta asustellut, kiitos siis vinkistä! Tulitikkutehdas on jotenkin niin symppis, mutta silti karmiva. Siellä on muuten kuvattu lempibändini musavideokin: https://www.youtube.com/watch?v=M7K_H0KDUZM. Yksi suloisista paikoista Tampereella on Tallipiha ja Näsinpuisto, jotka kiertää helposti samalla kertaa vaikka kauniina kevätpäivänä. :)

 15. Kaikenlaista näyttää löytyvän kun osaa etsiä. Itse olen käynyt vain Pyynikillä.

 16. Tampere on jostain syystä jäänyt hiukan tuntemattomaksi lukuunottamatta ravirataa ja tietenkin Särkänniemeä. Aika monet kriterium ravit ja kuninkuusravit on käytynä Tampereella mutta nähtävyydet on näkemättä. Keskusta kutakuinkin on tuttu, ja legendaarisessa Ravintola Näsinneulassa käytiin kerran keittiömestareiden kanssa ihan työmatkalla maistelemassa uutta menuta. Ihan hävettää, että en voi sanoa tuntevani Tamperetta tämän paremmin.

 17. Tampere on kyllä kiva kaupunki. Viimeksi olen käynyt vuosi sitten työreissulla. Kylpylän raunioista en ole aikaisemmin kuullut.

 18. Liian vähän tulee käytyä Tampereella tai monessa muussakin kaupungissa vaikka sopivan matkan päässä monista isoista kaupungeista asutaankin. Kesällä täytyy ehkä ottaa missioksi taas kiertää Suomea ajatuksen kanssa :) Hauska nippelitieto tuo roomalainen kylpylä!

 19. Tampere on tosi kiva paikka! Roomalaista kylpylää en kyllä olis osannut sieltä etsiä. :)

 20. Tampere ei ole kamalan tuttu, poislukien Särkänniemi ja Tampereen filkkarit. Tässä listassa olikin hauskoja kohteita, ainakin roomalainen kylpylä sykähdytti! Ja kuvan munkki näytti niin herkulliselle, että nyt on ehkä pakko viikonloppuna pitää ulkoilu- & munkkipäivä!

 21. Tuulensuun sapuska on kyllä genressään vertaansa vailla! Myös Pispalan Pulterissa on vierailtu Rajaportin saunan jälkilöylyissä. Tuo sauna muuten kannattaa ehdottomasti kokeilla, jos ei ole jo entuudestaan tuttu!

 22. Pispalasta ja Pyynikistä olin kuullut, joskus ohimennen poikennutkin, mutta muut olivat tuntemattomia.
  Miten olisi Kissakahvila – siellä olen sentään Tampereella käynytkin:-)
  http://meriharakka.net/2015/01/25/maailmanmatkaajat-kissakahvilassa/

 23. Ohos, en ollut kuullutkaan noista kylpylän raunioista vaikka olen vuodesta 2002 asunut vuoroon joko Tampereella tai Ylöjärvellä. Aina oppii!

  Pyynikillä pitää käydä joka kevät munkkikahvilla heti kun ulkona tarkenee kahvit juoda, siitä on tullut yhdenlainen terassikauden avaus meillä. Yleensä sinne tulee otettua myös joku koiristamme mukaan.

  Muita lempipaikkojani on esimerkiksi Arboretum, siellä tulee joka kesä käytyä ruusujen aikaan :-) ?

Leave a Reply