Viron pisin zip-line ja kaivossafari – mikä Ida-Virumaa?

Viron pisin zip-line ja kaivossafari – mikä Ida-Virumaa?

posted in: Viro | 0

Yhteistyössä Viron & Ida-Virumaan matkailu

Onko Viron matkallasi tullut koskaan mieleenkään käydä Ida-Virumaalla, Itä-Virossa? Tiedätkö mitään Viron itäisimmästä maakunnasta? Saimme Viron ja Ida-Virumaan matkailulta kutsun tulla tutustumaan Itä-Viroon. Lähipiiriltä kysellessä Ida-Virumaan kerrottiin olevan köyhä, ränsistynyt ja tylsä. Eräs ystäväni kertoi käyneensä Matkamessuilla Viron pisteellä kyselemässä Itä-Virosta, ja siellä oli sanottu suoraan, että ei siellä kannata käydä. YouTubesta oli hankalaa löytää Ida-Virumaata käsittelevää videomateriaalia.

Näistä lähtökohdista oli erittäin mielenkiintoista lähteä tutustumaan Itä-Viroon. Millaisena Ida-Virumaa meille näyttäytyi?

Viron pisin zipline ja kaivossafari - mikä Ida-Virumaa?Viron pisin zipline ja kaivossafari - mikä Ida-Virumaa?

Tie Tallinnasta itään on uudehko ja hyvä. Ja viivasuora. Tienvarsilla kerrotaan EU:n avustaneen tien rakentamisessa. Maisema on tasaista, kunnes päästään Kiviõliin. Yllättäen eteen avautuu tummia tuhkarinteitä, joista yksi on muotoutunut laskettelukeskukseksi. Mistä oikein on kyse?

Virossa alettiin louhia öljyliusketta jo noin sata vuotta sitten ja se on yhä maan tärkein luonnonvara. Öljyliusketta kutsutaan myös palavakiveksi, sillä se on muodostunut miljoonia vuosia sitten maan puristukseen joutuneesta orgaanisesta aineksesta, kuten simpukoista, tehden siitä tosiaankin kiveä, joka palaa. Simpukkafossiileita on nähtävillä öljyliuskeessa paljaalla silmällä.

Viron pisin zipline ja kaivossafari - mikä Ida-Virumaa?

Öljyliuskeesta tehdään nimensä mukaisesti öljyä suuressa lämpötilassa. Ylimääräisenä tuotoksena öljyliuskeen tuotannosta jää valtavia tuhkakasoja. Tuhkakasat ovat pilanneet Ida-Virumaan maisemaa sekä vesistöjä.

Eräänä talvena pari paikallista nuorta kokeili laskea lumilaudalla tuhkavuorelta Kiviõlissa. Sehän osoittautuikin mitä loistavammaksi ajanvietteeksi muuten niin tasaisesessa Itä-Virossa. Tuhkakukkulalle tehtiin testejä ja testeissä todettiin kukkulan kätkevän sisäänsä myös yhä edelleen lähes sadan asteen lämpötiloja. Pitkään kestäneissä testeissä selvisi, että kukkula olisi turvallista ottaa käyttöön laskettelurinteenä ja sen sisäänsä kätkemiä lämpötiloja pystyttäisiin käyttää laskettelukeskuksen energiana.

Näin syntyi Kiviõli Seikluskeskus, joka avasi ovensa vuonna 2013.

Laskettelukeskuksessa pääsee kesäaikaan kokeilemaan Viron pisintä zip-lineä, eli tulemaan kukkulalta hurjaa vauhtia köysiradalla alas. Tätähän me tietysti kokeilimme. Myötätuuli ei ollut puolellamme, sillä varsinkin melko isokokoinen Antti tuli aika hurjaa vauhtia alas. Niin lujaa, että pylly osui matkalla pensaikkoon. Mustelmalla ja rikkinäisillä housuilla onneksi selvittiin – ja saatiinpahan tuo puskaanlasku videollekin. Vinkkinä siis, että isokokoisen ei kannata varsinkaan kovalla myötätuulella tätä köysirataa kokeilla. Omalla kohdallani puskilta onneksi vältyttiin.

Viron pisin zipline ja kaivossafari - mikä Ida-Virumaa? Viron pisin zipline ja kaivossafari - mikä Ida-Virumaa?

Yövyimme Viron rannikolla Saka-kielekkeellä sijaitsevassa Saka-kartanossa. Tämä 90-luvulla neuvostosotilaiden rappeutumaan jättämä kartano on kunnostettu 2000-luvun alussa ja siellä toimii nykyään viehättävä hotelli ja erinomainen, maankuulu ravintola. Hotellissa on myös pieni kylpyläosasto.

Kallionkielekkeeltä laskeutuva rannikko on aivan upea. Viron pohjoisrannikko on lähes koko matkalta n. 50 metriä korkeaa kallionkielekettä. Rannalle pääsee laskeutumaan vain muutamasta paikasta, joista Saka on yksi. Jo tämä tekee Sakasta vierailemisen arvoisen. Kartanon ohi kulkee myös pätkä vanhaa tietä, jota pitkin on aikoinaan kuljettu Pietarista Tallinnaan ja yhä edelleen Eurooppaan. Muun muassa Katariina Suuri on kulkenut tätä tietä pitkin.

Saka-kartano toimi erinomaisena tukikohtana Ida-Virumaan seikkailuille.

Viron pisin zipline ja kaivossafari - mikä Ida-Virumaa? Viron pisin zipline ja kaivossafari - mikä Ida-Virumaa? Viron pisin zipline ja kaivossafari - mikä Ida-Virumaa?

Tutustuimme Ida-Virumaalla kaivosteollisuuteen myös pintaa syvemmältä. Kõhtla-Nommessa sijaitsevassa Viron Kaivosmuseossa pääsee maan alle vanhoihin kaivoksiin opastetulla kierroksella. Kierros on todella mielenkiintoinen ja kaivos upea. On jännä fiilis pakkautua pienenpieniin juniin ja kulkea matka “töihin” pimeissä tunneleissa. Lämpimänä päivänä tunneleihin pääsee pakoon aurinkoa ja siellä saa laittaa paksun takin päälle.

Vaikka tämä kaivos onkin jo teollisuudelta suljettu, löytyy alueelta yhä edelleen aktiivista kaivostoimintaa. Alueelta löytyy toiminnassa oleva kaivos ja avolouhos. Kõhtla-Nommessa pääsee myös ohjelmapalveluyritys Adrenaatorin kyydissä avolouhossafarille maastoauton kyydissä tai melomalla. 25 neliökilometrin laajuinen, nyt jo käytöstä poistettu avolouhos on todella mielenkiintoinen kokemus.

Viron pisin zipline ja kaivossafari - mikä Ida-Virumaa?Viron pisin zipline ja kaivossafari - mikä Ida-Virumaa?

Ylläolevassa kuvassa seison kauhassa, jolla on kaivettu nuo nyt vedentäyttämät kanjonit öljyliusketta louhien. Adrenaatorin kyydissä pääsimme kulkemaan jyrkkiä nousuja ja laskuja sekä ajamaan hurjaa vauhtia pitkin metsäteitä maastoauton kyydissä. Opimme samalla avolouhoksesta ja kaivosteollisuudesta. Avolouhossafari ja kaivosmuseo olivat ehdottomasti yksi Ida-Virumaan kohokohdista. Jo näiden takia kannattaa ajaa noin kahden tunnin matka Tallinnasta itään.

Kaivosseikkailun jälkeen ajoimme iltapäiväksi vielä jätskille Peipsijärven rannalle, aivan Ida-Virumaan eteläosaan.

Viron pisin zipline ja kaivossafari - mikä Ida-Virumaa?Viron pisin zipline ja kaivossafari - mikä Ida-Virumaa?

Peipsijärvi on valtava. Vastarantaa ei näy. Paikka tuntuu olevan mystinen, sillä yritimme lentää täällä dronella, mutta se ei saanut GPS-signaalia ja teki pakkolaskun. Dronen lennättämiseen siis ei paras paikka, mutta maisemien ihailuun (ja jätskin nauttimiseen) sitäkin parempi. Oli ensimmäinen syyskuuta, mutta oli ihan t-paitakeli. Kesän parhaita kelejä näin suomalaisittain.

Viron pisin zipline ja kaivossafari - mikä Ida-Virumaa? Viron pisin zipline ja kaivossafari - mikä Ida-Virumaa?

Ennen Sakaan paluuta kävimme vielä illallisella ja vähän shoppailemassa Avinurmen Puuaitassa (viroksi Avinurme Puiduait). Paikan henkilökunta puhui yllätykseksemme sujuvaa suomea ja sieltä löytyi paljon puutöitä erittäin hyvään hintaan. Ostimme mukaan kuksat ja vähän jotain muutakin. Ruokaakin Puuaitta tarjoaa, ja illalliseksi nautimmekin herkulliset kala-annokset ja jälkkärikakut. Mainio päätös tälle päivälle.

Illalla rentouduimme vielä Saka-kartanon kylpyläosastolla. Olimme valmiita vielä seuraavien parin päivän koitoksiin Ida-Virumaalla. Mutta siitä lisää ensi kerralla.

Ida-Virumaa oli jo tähän mennessä lunastanut paikkansa kiinnostavana matkailukohteena.

Katso vielä videolta, kuinka Antti laski köysiradalla puskaan ja miltä Ida-Virumaan maisemat noin muutoin näyttivät liikkuvassa kuvassa.

 

Seuraa matkaa InstagramissaFacebookissa ja YouTubessa.

 

Ida-Virumaan matkailu tarjosi meille aktiviteetit, ruokailut ja majoituksen Ida-Virumaalla.
Viron matkailu tarjosi matkallemme vuokra-auton.

Leave a Reply